Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Sakarya Hizmet Merkezi Müdürlüğünü ziyaret etti. KOSGEB Sakarya İl Müdürü İsmet Yılmaz Vali Büyük'e yaptıkları çalışmalarla ilgili bir brifing verdi.

Sakarya Valisi Mustafa Büyük KOSGEB Sakarya Hizmet Merkezi Müdürlüğüne ziyaret gerçekleştirdi. KOSGEB Sakarya İl Müdürü ve Kurum çalışanları tarafından karşılanan Vali Büyük Merkezde incelemelerde bulundu. KOSGEB Sakarya İl Müdürü İsmet Yılmaz yapılan çalışmalarla ilgili Vali Büyük'e brifing verdi.

Yılmaz, KOSGEB Sakarya Hizmet Merkezi Müdürlüğünün 2012 faaliyetleri kapsamında gerçekleştirilen toplam 235 proje ile en az Bin kişilik yeni istihdam oluşturulduğunu ve projeler kapsamında en az 50 milyon TL katma değer oluşturulmasının öngörüldüğünü ifade ederek konuşmasına başladı.

İŞ BİRLİĞİ GÜÇ BİRLİĞİ DESTEK PROGRAMI

Yılmaz KOSGEB olarak Sakarya'da gerçekleştirdikleri projlerin başında İş Birliği Güç Birliği Destek programının geldiğini belirterek "Ortak Yatırım ve İşbirliği alanında oldukça zayıf olan Sakarya İlimizde KOSGEB Sakarya Hizmet Merkezi Müdürlüğünün katkılarıyla İşbirliği-Güçbirliği Desteği kapsamında ortak girişim işletmesi olarak toplamda 15 işletmenin yatırım yaptığı 5’er ortaklı 3 yeni işletme kurulmuştur. Bu kapsamda yeni kurulan bu işletmelerde 2013 yılı için en az 50 kişilik istihdam ve 3 Milyon TL’lik katma değer oluşturulması beklenmektedir. Bu destek kapsamında işletmeler, 6-24 ay arası sürecek projeleri için Yüzde 50 destek oranıyla 250 Bin TL’ye kadar hibe olmak üzere 500 Bin TL’ye kadar da banka teminat mektubu karşılığı faizsiz geri ödemeli destek kullanabilmektedir." dedi.

Yılmaz, Sakaryalı diğer iş adamlarının da hedeflerini büyütmeleri ve küresel ölçekte rekabet edebilmek için bir araya gelerek güçlerini birleştirmeleri ve Marka İşletmeler oluşturma yolunda İşbirliği ve Güçbirliğine gitmeleri ve KOSGEB’in kaynaklarından yararlanmaları gerektiğini vurguladı.

GİRİŞİMCİLİK DESTEK PROGRAMI

Yılmaz Ekonomik kalkınma ve istihdam sorunlarının çözümünün temel faktörü olan girişimciliğin desteklenmesi, yaygınlaştırılması ve başarılı işletmelerin kurulmasını sağlamak için uygulanan Girişimcilik Destek Programları hakkında açıklamalarda bulundu.

Yılmaz açıklamasında “Sakarya ilimizde başta İŞKUR, MARKA, SATSO, SESOB olmak üzere Serdivan Belediyesi, Sapanca Belediyesi, Adapazarı Belediyesi, Erenler Belediyesi ile olmak üzere toplam 32 Girişimcilik eğitim Programı düzenlenmiş ve 900 kişi bu eğitimlerden sertifika alarak girişimcilik ve iş planı hazırlama konusunda eğitilmiştir. Bu Girişimcilerin iş kurma süreçleri devam etmekle birlikte hali hazırda 4 Milyon TL'lik kaynak kullanımıyla 134 girişimci işini kurmuş ve bu kapsamda ilk planda 300 kişinin istihdam edilmesi sağlanmış ve ilk yıl için en az 15 Milyon TL’lik katma değer oluşturulması sağlanmış olacaktır. Bu destek kapsamında girişimciler, işletme kuruluş desteği, işletme giderleri desteği ve makine-teçhizat, ofis donanımı ve yazılım alımları için Yüzde 60 destek oranıyla (kadın girişimciler ve engelli girişimciler için Yüzde 70 uygulanır) 30 Bin TL’ye kadar hibe olmak üzere 70 Bin TL’ye kadar da banka teminat mektubu karşılığı faizsiz, ilk iki yılı ödemesiz olmak üzere geri ödemeli destek kullanabilmektedir." dedi.

AR-GE, İNOVASYON VE ENDÜSTRİYEL UYGULAMA DESTEK PROGRAMI

Yılmaz, bilim ve teknolojiye dayalı yeni fikir ve buluşlara sahip Küçük ve Orta ölçekli İsletmeler ile Girişimcilerin geliştirilmesinde AR-GE'nin önemine değindi.

Yılmaz, açıklamasında " Yeni ürün, yeni süreç, bilgi ve hizmet üretilmesi ve ticarileştirilmesini teminen araştırma, gelistirme, inovasyon ve endüstriyel uygulama projelerinin desteklenmesi için oluşturulan bu program kapsamında 2 Milyon TL’lik kaynak kullandırılmış 42 adet Ar-GE İnovasyon ve endüstriyel uygulama projesi desteklenerek bu projelerde çalışmak üzere 160 kişilik yeni istihdam sağlanmış ve projelerin bitimi itibariyle de en az 500 kişilik yeni istihdam ve ilk yıl için en az 20 Milyon TL’lik katma değer oluşturulması öngörülmektedir. Bu destek kapsamında işletmeler, en az 12 (on iki), en çok 24 (yirmi dört) ay sürecek projeleri için Yüzde 75 destek oranıyla 312 bin TL’ye kadar hibe olmak üzere 200 BinTL’ye kadar da banka teminat mektubu karşılığı faizsiz geri ödemeli destek kullanabilmektedir." dedi.

KOBİ PROJE DESTEK PROGRAMI

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerde Proje kültürü ve bilincinin oluşturulmasına önem verdiklerinin altını çizen Yılmaz " işletmelerin proje yapabilme kapasitelerinin geliştirilmesi suretiyle ulusal ve uluslararası rekabet güçlerinin ve ülke ekonomisine sağladıkları katma değerin arttırılması amacı ile hazırlayacakları projelerin desteklenmesine yönelik olarak oluşturulan bu destek programı kapsamında 50 adet KOBİ projesi desteklenmekte olup projeler kapsamında 1 Milyon TL kaynak kullanımıyla 140 kişilik yeni istihdam oluşturulmuş olup ilk yıl için en az 5 Milyon TL katma değer oluşturulması ön görülmüştür. Bu destek kapsamında işletmeler, 6-24 ay arası sürecek projeleri için Yüzde 50 destek oranıyla 150 Bin TL’ye kadar geri ödemesiz destek kullanabilmektedir. " dedi.

GENEL DESTEK PROGRAMI

Yılmaz brifingin son bölümünü Genel Destek Programına ayırdı. Ülkenin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında, küçük ve orta ölçekli işletmelerin payını ve etkinliğini artırmanın önemine değinen Yılmaz " Küçük ve orta ölçekli işletmelerin rekabet güçlerini ve düzeylerini yükseltmek, sanayide entegrasyonu ekonomik gelişmelere uygun biçimde gerçekleştirmek amacıyla oluşturulan program kapsamında 1 Milyon TL kaynak kullanımıyla 200 kişilik yeni istihdam oluşturulmuş olup ve ilk yıl için en az 15 Milyon TL’lik katma değer oluşturulması ön görülmüştür. Bu destek kapsamında işletmeler 3 yıla kadar Yüzde 50 destek oranıyla; yurt içi fuar, yurt dışı iş gezisi, tanıtım, eşleştirme, bağımsız denetim, nitelikli eleman istihdam, danışmanlık, eğitim, enerji verimliliği, tasarım, sınai mülkiyet hakları, belgelendirme, test analiz ve kalibrasyon için 220 Bin TL’ye kadar geri ödemesiz destek kullanabilmektedir." dedi.