KADINLARIMIZ AYRICALIĞA TABİ TUTULUYOR

Lokum Cafe'de düzenlenen kahvaltıda Toplumsal Dayanışma ve Kadın Gelişim Derneği kurucu üyeleri ve icra kurulu ile bir araya gelen Vali İrfan Balkanlıoğlu, Türkiye'nin pek çok yerinde hala kadınlara olması gereken statünün verilmediğini belirterek; 'Toplumsal duyarlılık göstermek adına kurmuş olduğunuz bu derneğe başarılar diliyorum. Gelişmiş ülkelerin büyük bir bölümünde en ileri teknoloji üreten kurum ve kuruluşlarında kadın beyninden istifade ediyorlar. En ince noktalarda çalışan kadınlarımız var. Allahüteala kadınla erkeği eşit yaratmıştır. Ancak toplumuzda hala kadınlarımız ayrımcılığa tabi tutulmakta' dedi.

TEDAVİ EDİLECEK BİRÇOK HASTALIK DEVAM EDİYOR

Toplumuzda halen hiç tartışmasız erkek çocuklara her alanda öncelik verildiğinin de altını çizen Vali Balkanlıoğlu; 'Maalesef bunun arkasında da yine eğitimsiz kadınlarımız var. Evde güzel bir yiyecek varsa, erkek çocuğuna el altından verene, evlendirdiği zaman oğluna; 'Eşine yüz verme, her dediğini yapma, tepene çıkarırsın' diye tembih eden anneler. Sevgiyi ve bir hayatı paylaşacak insanlara böyle tavsiye ve telkinlerde bulunuluyorsa, toplumda daha tedavi edilecek birçok hastalık devam ediyor demektir. Toplumda eğitimin kalitesi yükseldikçe bunlar inşallah daha iyi hale gelecektir' şeklinde konuştu.

EŞİNE YARDIM EDEN KILIBIK DEĞİLDİR

Vali Balkanlıoğlu, çalışan kadınların sıkıntılarını da dile getirerek, 'Karı- koca çalışma hayatında işten eve gelindiğinde, erkek eline kumandayı alıp ayaklarını uzatıyor, kadın direk mutfağa girip yemek hazırlıyorsa, bu hayatı paylaşmak değildir. Bizim dinimizde ev işlerini kadın yapacak, hayatını kocasına adayacak diye bir şey yok. Erkekler; evin temizliğini, çocukların bakımını, çamaşır yıkamasını kadının doğal görevi zannediyor. Geleneğimiz ile dinimizi karıştırıyoruz. Peygamber Efendimiz yaşantısı boyunca kendi kişisel işlerini asla eşlerine gördürmemiş. Erkek kadına ev işlerinde yardımcı olur, kendi kişisel işlerini kendisi görür. Bu peygamber efendimizin yaşam şeklidir. Bunu yapan insanlar günümüzde kılıbık olarak nitelendiriliyor. Bu asla kılıbıklık değil. Sonuç olarak sizler toplumda bir farkındalık oluşturmak için yola çıkmışsınız. Başarılar diliyorum' ifadelerine yer verdi.

EĞİTİMLİ KADIN EĞİTİMLİ TOPLUM

Ev sahipliği yapan Toplumsal Dayanışma ve Kadın Gelişim Derneği (TGD) Başkanı Hülya Lüleci, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü gibi çok özel bir günde faaliyete geçtiklerinin altını çizerek yaptığı konuşmasında şunları söyledi;

'Eğitimli kadınlar eşittir eğitimli toplum sloganı ile yola çıkan ekibimizin ve derneğimizin kuruluş amacı; kadınların toplumda kendine yetebilir bir birey olarak yer alması, hukuken sahip olduğu haklarını kullanır hale gelmesi, kadınlarımıza nitelik kazandıracak eğitimler, seminerler, öğretim eksikliğinin giderilmesi, balık yemek yerine balık tutacak olta sahibi olup nasıl balık tutulacağını öğrenmesi, akabinde iş istihdamı, aile içi şiddet, cinsel taciz ve istismar, psikolojik, sosyolojik, eğitim ve destek gibi konularda feminist bir yaklaşımdan uzak, Anadolu kadınımızın halinden anlar bir yaklaşımla daha önce sivil toplum kuruluşlarının yapmış olduklarını tekrarlamak değil, yapılmayanları yaparak, kadın derneği olmak yerine toplumsal bir dernek olma anlayışı ve duruşunu benimseyerek, din, dil, ırk, siyasi görüş ve etnik köken gibi konularda tarafsızlık ilkesi ile yol almakta kararlılıkla bir kadın hareketi oluşturarak kadınlarımızın hak ettiği yerin farkındalığında olmalarına yol gösterici rehber olmak, sahip çıkmaktır.

Bunları gerçekleştirirken de kadın erkek yan yana, toplumca hep birlikte, devletimiz ile de koordineli bir şekilde çalışmalarımızı yürütme isteğindeyiz.'