Düzce'de ve Kocaali'nde meydana gelen sel felaketinde 16'ya yakın kümesin kullanılamaz hale geldiği afette 600 bin civarında hayvan telef oldu.

Sakarya Tavuk Üreticileri Birliği Başkanı İrfan Demiray, Düzce ve Kocaali'de meydana gelen sel felaketinin ardından kahvaltılı bir basın toplantısı düzenledi. Afet sonrasında kayıplarının büyük meblağlarda olduğunu ifade eden Demiray, bölgenin afet kapsamına alınmasını istedi.

Bölgedeki mevcut kümeslerin tekrardan üretim yapabilecek duruma gelmesi için gerekli çalışmaları yaptıklarını dile getiren Sakarya Tavuk Üreticileri Birliği Başkanı İrfan Demiray, 'Gündem olarak bölgemizde ve Düzce bölgesinde yaşanan sel felaketi. Bunla alakalı gerekli ziyaretlerimizi yaptık. Haliyle ordaki üretici meslektaşlarımıza ne yapabiliriz, nasıl maddi manevi destekte bulunabiliriz diye şuan da arayış içerisindeyiz. Milletvekillerimiz de orada ziyaretlerde bulundu bizde onlarla beraber tesislerimizi gezerek acilen ne yapılması gerekiyorsa bunun için gerekli çalışmaları yaptık. Bu bölgede mevcut kümeslerin tekrardan üretim yapabilecek duruma getirilebilmesi için çalışmalar yapacağız. Bölgede çalışmalar şuan da yürütülüyor. Bize gerekli desteğin yapılacağının sözünü verdiler.' dedi.

'BEN BÖYLE BİR SEL YAŞAMADIM'
Bölgede yaşayan bir vatandaşla konuştuğunu aktararak ilk defa böyle bir sel felaketiyle karşı karşıya kaldıklarını belirten Demiray, 'Oradaki insanlar bayağı bir sıkıntı içindeler. Bölgedeki bir amca diyor ki; Ben 160 yıldır bu bölgedeyim, ben böyle bir şey yaşamadım. Bizim doğayla fazla oynamamamız lazım, ben öyle gördüm orada. Dere yatağının içerisine inşaat yapmamamız lazım ama haliyle üretim de yapmamız lazım. Tavuk çiftliklerimiz yerleşim yerlerinden uzak bölgelere yapılıyor. İnşallah bir daha böyle bir felaketle karşılaşmayız. Allah oradaki insanlara, ölenlere rahmet kalanlara sabır versin çok zor bir durum. Bende tavuk üreticisiyim. İnanın bir tane civcivimiz öldüğü zaman biz sıkıntı yaşıyoruz ki orada binlercesi telef oldu. Mevlam böyle afetlerden korusun.' dedi.

'BÖLGE AFET KAPSAMINA ALINSIN'
Meydana gelen sel felaketinde 16 tane kümesin etkilendiğini söyleyen Sakarya Tavuk Üreticileri Birliği Başkanı İrfan Demiray, 'Bir kısmı selden, bir kısmı elektrik kesintisinden etkilendi. Suyun jeneratörlere değmesiyle beraber patlama yaşandı bir kısmı öyle telef oldu. Devletimiz burayı afet bölgesi olarak değerlendirirse, bir nebze de olsa oradaki üreticilerimize bir destek, bir ferahlık olur. İnanın oradakilerin maddi manevi çok büyük sıkıntıları var. Orada birinin onlara gidip bir el uzatması bile onlar için şuanda çok büyük bir ferahlığı oluyor.' dedi.

'ÜRETİCİLER 4 AYDA ANCA TOPARLANIR'
Ayrıca sel felaketinden etkilenen tavuk üreticilerinin devlet desteği olmadan ne kadar sürede toparlanacağıyla ilgili soruya cevap veren Demiray, 'Çok uzun bir süre. Yani 3-4 ay kadar tahmin ediyorum. O bölgedeki insanlar 3-4 ay boyunca bir devlet desteği göremezlerse civciv koyamazlar. Ölen tavuktan ziyade bölgedeki yol, köprüler çok kötü ama devlet çalışıyor. Tavuk piyasasını da bir nebze sıkıntıya sokacaktır ama biz bunu böyle değerlendirmiyoruz. Biz bu konuyu düşünmek istemiyoruz. Halk açısından tavukla alakalı bir sıkıntı olmaz. Fiyatlarda herhangi bir artışa bir sebebiyet göstermez.' dedi.

'600 BİN HAYVANIMIZ TELEF OLDU'
Hendek Bölge Temsilcisi Ahmet Bayraktaroğlu ise yaptığı konuşmada şunları kaydetti:
'Adapazarı bölgesinde 6 tane köyümüz etkilendi. 6 köyümüzde 15 tane kümesimiz su basması sonucu içindeki hayvanlarla beraber telef oldu. Jeneratörlerimiz selin içinde kaldığı için üst kattaki hayvanlarımız da havasızlıktan boğularak öldü. Adapazarı'ndan jeneratörleri arabaya yükleyerek bölgeye jeneratörleri ulaştırdık. Orada bazı arkadaşlarımızın üst katta olan 45 bin hayvanın 30 binini kurtardık elimizden gelen imkanlar doğrultusunda. Ama dediğimiz gibi oradaki Melen Çayı il sınırıdır. Sınırın bizim bölgemizde olan kısmında aşağı yukarı Adapazarı'na kayıtlı 600 bin civarında bir hayvanımız telef oldu. Düzce bölgesi afet kapsamına alınır, Adapazarı bölgesi afet kapsamına alınmazsa eğer bizim bu bölgedeki arkadaşlarımız, üretici kardeşlerimiz mağdur olacak. Birlikte karar alıp birlikte afet kapsamına koymaya çalışıyoruz. Yağmur yağdığı günden beri o bölgedeydik. Köye destek sağlamak için çalışıyoruz, rapor tutturuyoruz, üreticilerimizin hiçbiri kapsamın dışında kalmasın diye gayret gösteriyoruz.'