Araştırma, Yayım ve Çiftçi bağının güçlendirilmesi kapsamındaki çalışmaların etkinleşmesini ve kurumsallaşmasını sağlamak amacıyla, Araştırma Enstitüleri ile İl ve İlçe Müdürlüklerinin katılımı ile 2000 yılından bu yana yapılmakta olan Bilgi Alışveriş (BAV) toplantıları kaldırılarak yerine “Tarımsal Yenilik ve Bilgi Sistemi” uygulamaya konuldu.

Yeni sistemin İl ve İlçe Müdürlüklerine tanıtılması amacıyla Sakarya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü toplantı salonunda bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya İl Müdürü Mehmet Erdemir başkanlık ederken, tarımsal yayım ve danışmanlık hizmeti veren kişi ve kuruluşlar ile tarımla ilgili sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine yeni sistem anlatıldı.

Erdemir yaptığı sunumda, “Araştırma, Yayım ve Çiftçi bağının güçlendirilmesini sağlamak için, oluşturulacak elektronik tabanlı bir veri paylaşım sistemi sayesinde tüm paydaşların istifade edeceği bir bilgi ve yenilik sistemi kuruldu. Tarımsal Yenilik ve Bilgi Sistemi tarımla ilgili Araştırma Enstitüleri ile İl Müdürlüklerinin ve İl Müdürlükleri ile İlçe Müdürlüklerinin katılımı ile çeşitli toplantılar yapılacak. Bugüne kadar kullanılmakta olan BAV adı değiştirilmiş olup, bundan sonra Tarımsal yenilik ve bilgi sistemi kapsamında Bölge Grup Toplantıları BGT, İl Grup Toplantıları İGT olarak ifade edilecek. Bitkisel Üretim ile Hayvansal Üretim ana grup başlıkları altında, her biri için farklı tarihlerde bir defa olmak üzere, yıl içinde toplam iki bölge grup toplantısı düzenlenecek” dedi.

Tarımsal Yenilik Ve Bilgi Sistemi Bölge Grup Toplantılarında; Bahçe Bitkileri ve Hayvansal Üretim Grubu toplantıları yapılacağını kaydeden Erdemir, “Toplantıların koordinasyonu ve amacına uygun bir şekilde gerçekleşmesi için Her bir araştırma enstitüsü/istasyonunda bir araştırma yayım koordinatörü, il müdürlüğünde bir il araştırma-yayım koordinatörü görevlendirilecek” şeklinde konuştu.

İl Grup Toplantılarının, bölge grup toplantılarının devamı niteliğinde olduğunu kaydeden Erdemir, “Toplantılar KTV Şube Müdürlüğü tarafından gündemle ilgili şubelerin desteği ve işbirliği ile düzenlenecek. Sorunların, ilçelerden şubelere ve oradan araştırma enstitülerine akışının sistemli ve kurumsal bir şekilde sürdürülebilmesi için her şube müdürlüğü bir personelini sorunların akışı ve çözümü ile ilgili iş ve işlemleri takip etmekle görevlendirecek” dedi.

Toplantıda, sistem hakkında yapılan sunumun ardından katılımcılara 2013 yılı yayım programı anlatıldı. Toplantının sonunda katılımcıların yeni sistemle ve İl Yayım Programıyla ilgili soruları cevaplandırılarak, yapılacak çalışmalarla ilgili görüş ve önerilerin alınmasının ardından toplantı sona erdi.