Taraklı ilçesine bağlı Aksu-Davutlar mahallesinde bazı büyükbaş hayvanlarda şarbon hastalığı görülmesi üzerine mahalle karantina altına alınırken, olayla ilgili Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı tarafından inceleme başlatıldı.

Durumun Taraklı İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne bildirilmesi üzerine mahallede şarbon aşısı yapılmaya başlandığı belirtildi. Diğer yandan mahalleye küçükbaş ve büyükbaş hayvan giriş ve çıkışlarının yasaklandığı belirtildi.

ŞARBON NEDİR?
Bakteriyel bir hastalık olan şarbon, ot yiyen hayvanlardan insanlara temas yolu ile geçen ve kimi zaman ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır. Toprakta ve meralarda bulunabilen bakteriyel bir enfeksiyon hastalığıdır. Temas durumunda bulaşabileceği gibi solunum yolu ile bulaşması durumunda oldukça tehlikelidir.

Bir tür bakteri olan basil, şarbonun etkenidir. Ancak şarbon insandan insana bulaşmaz. Bu bakterinin bulunduğu hayvanlarda temasta bulunulması veya o hayvanın etinin tüketilmesi durumunda bakteri kişinin vücuduna yerleşir. Şarbonun ortaya çıkış şekli tam olarak bilinmese de laboratuar ortamında oluşturulduğu ve biyolojik silah olarak kullandıkları düşünülmektedir.

Günümüzde görülme sıklığı oldukça azalan şarbon, genellikle Asya, Afrika ve Güney Amerika gibi Akdeniz ülkelerinde görülmektedir. Ancak son yıllarda şarbon hastalığında bir azalma söz konusu olduğu bilinmektedir. Verilere göre ülkemizde 150 şarbon hastası olduğu belirtilmektedir.

Üremesi için mutlaka oksijen gereken bu bakteriler yaklaşık 37 derece ısıya ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle insan vücudu onların üremeleri için oldukça uygundur. Kimi zaman ölümle sonuçlanabilen şarbon hastalığı için aşı uygulaması yapılmaktadır. Bu aşı ile şarbon hastalığı %90 oranında önlenmektedir.

Murat DİRİ/TARAKLI