Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Su ve Kanal İşletme Dairesi Başkanı Seyit Sakallıoğlu, Figen Sakallıoğlu Anadolu Lisesi öğrencilerine yönelik bir sunum gerçekleştirdi. Sakallıoğlu sunumda, suyun önemi, su kaynaklarının durumu ve SASKİ'nin suya yönelik faaliyetlerine ilişkin bilgiler verdi.

Su kaynaklarımız fazla değil

Büyük bir bölümü sulardan oluşan dünyanın sadece %3'ünün tatlı su kaynağı olduğunu söyleyen Sakallıoğlu, 'Bu tatlı suların da çok az bir kısmı kullanılabilir durumdadır. Birçok kısmı buzullarda ve nehirlerde kirlenmektedir. Şu anda dünyada bulunan suyun binde birini içmesuyu olarak kullanabiliyoruz. Bu sebeple su, çok kıymetli bir yaşam kaynağı olarak ön plana çıkıyor. Ülkemizde kişi başına yılda bin 450 m3 su düşmektedir. Uluslararası değerlendirmelere göre su sıkıntısı çekebilecek ülke statüsündeyiz. Su kaynaklarımız çok fazla değil. Bunun için mevcut kaynakları çok verimli bir şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. Sınırlı olan suya yönelik talep gerek nüfus, gerek tarım veya endüstriyel talepler doğrultusunda sürekli artıyor' diye konuştu.

665 mahalleye altyapı hizmeti

Sakallıoğlu, 'SASKİ olarak suyu var etmenin ancak çevreyle mümkün olduğunu biliyoruz. Bu nedenle çevreyi ön plana alıyoruz. Su ekosistemine öncelik veren bir yaklaşımla, sürdürebilir su yönetimi sağlayan, bilgi ve teknoloji odaklı, yenilikçi bir kurum olma vizyonuyla hareket ediyoruz. Sakarya'da 4 bin 878 km kareye hizmet sunuyoruz. 665 mahalleye altyapı hizmeti götürmeye çalışıyoruz. Kurumsal kapasitemizi her geçen gün arttırıyoruz. 6 bin 214 kilometre olan içmesuyu şebeke uzunluğumuz Sakarya'dan Çin'e kadar uzanıyor. Bu ağı scada ve otomasyon sistemleriyle uzaktan kumanda ederek sürekli takip altında tutuyor, kaliteli ve sağlıklı birinci sınıf içmesuyunu musluklara ulaştırıyoruz. Aynı zamanda içmesuyu şebekelerimizde eskiyen hatları yeniliyor, su kayıplarının önüne geçiyoruz. Akıllı şebeke sistemiyle şebekenin farklı noktalarında basınç kontrolü oluşturarak arıza ve kesintileri azaltıyoruz. Eski hatların yenilenmesiyle yaklaşık 20 milyon m3 su kazanmış olmayı hedefliyoruz.'

Sağlıklı bir çevre

2 bin 450 kilometrelik kanalizasyon hatlarının Sakarya'dan Paris'e kadar ulaştığını vurgulayan Sakallıoğlu, 'Bu hatlarımızla başta Sapanca Gölü olmak üzere bütün su kaynaklarımızın, çevremizin kirlenmesini önlüyoruz. Sapanca Gölü'nün korunması için yaklaşık 10 yıldır 100 milyon liranın üzerinde yatırım gerçekleştirdik. 2017 yılında 45 milyon m3 atık su arıtmış bulunmaktayız. Aynı zamanda arıtmış olduğumuz suyu park, bahçe ve peyzaj gibi yeşil alanlarda kullanımı konusunda projeler geliştiriyoruz. Bu kapsamda Karaman Atık Su Arıtma Tesisi'mizin çıkış suyunu dezenfekte ederek yeni yerleşim yerlerinde bulunan parkların sulanması için çalışmalarımız devam ediyor. Suyun korunması için önce çevrenin korunması gerekiyor. İnşallah çevremizi kirletmeden, temiz tutarak gelecek nesillerimize sağlıklı bir çevre ve güzel bir Sakarya bırakmayı hedefliyoruz' ifadelerini kullandı.