Veteriner Hekim Mustafa Yıldız, 'Evinizde veya bahçenizde serin bir ortam oluşturun, güneşin etkisinin azaldığı saatlerde gezintiye çıkın. Bilindiği üzere kedi ve köpeklerin ter bezleri ayaklarında olduğundan, vücutları terleyemez. Sıcak havalarda vücut ısısını korumak için ağızdan nefes alıp-verirler. Bu aşamada bizim onlara yardım etmemiz gerekir.
Sıcak havalarda can dostlarımızı korumak için nelere dikkat etmeliyiz?
Evcil hayvanınızı birkaç dakika bile olsa asla sıcak bir araçta bırakmayın . Arabanın iç sıcaklığı, camlar açıkken bile hızla 40-50 dereceye ulaşabiliyor.
Sıcak günlerde egzersizi sınırlayın. Sabahın erken saatlerinde veya akşam saatlerinde egzersiz yapın.
Sıcak yüzeylerin patilerini yakmasını önlemek için mümkünse evcil hayvanınızı çimlerin üzerinde yürütün .
Evcil hayvanınız dışarıdaysa, gölgeye ve bol miktarda soğuk suya erişebildiklerinden emin olun .
Tüylü dostlarınız için su güvenliği önemlidir. Evcil hayvanlarınızı havuzun etrafında denetimsiz bırakmayın ; can dostlarımızın hepsi iyi yüzücü değildir.
Arka bahçenizdeki barbeküde evcil hayvanlarınızı izleyin. Onları ızgaradan uzak tutun ve bazı yiyeceklerin onlar için zehirli olabileceğini bilin . Kuru üzüm, üzüm, soğan, çikolata ve yapay tatlandırıcı içeren ürünlerden kaçının.
Sıcak çarpması, sıcak havalarda evcil hayvanlar için yaygın bir sorundur . Boxer veya buldog gibi kısa burunlu veya burunlu köpekler, aşırı kilolu evcil hayvanlar, son derece kalın kürklü köpekler veya gırtlak felci veya çöken trakea gibi üst solunum problemleri olan herhangi bir evcil hayvanla birlikte sıcak çarpmasına özellikle yatkındır. Evcil hayvanınızda sıcak çarpmasının bazı belirtileri şunlardır:
Ağır nefes alma ve uzanırken bile sakinleşememe, tuğla kırmızısı sakız rengi ,hızlı nabız hızı , kalkamıyor. Bu belirtileri gördüğünüzde ve belirtilerin ağırlaştığında hemen hekiminize baş vurunuz. Sizlere ve can dostlarına sağlıklı güzel günler dilerim' diyerek, açıklamalarını noktaladı.