Dünya genelinde sepsis nedeniyle her 3-4 saniyede bir kişinin yaşamını kaybettiğini vurgulayan İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü, sepsisin vücudun enfeksiyona karşı gösterdiği kontrolsüz ve abartılı yanıt sonucunda, kendi doku ve organlarına zarar vermeye başlamasıyla ortaya çıktığını belirtti. Öğütlü, bu süreçte vücudun bağışıklık sisteminin çökmesine neden olabilen sepsisin erken tanı konulup tedavi edilmediğinde ölümcül seyredebilen bir klinik tablo olarak tanımlandığını kaydetti.

Sepsisin küresel bir sağlık sorunu olduğunun altını çizen Öğütlü 'Dünyada, her yıl yaklaşık 30 milyon insanda sepsis gelişmekte ve yaklaşık 9 milyon insan hayatını sepsis nedeniyle kaybetmektedir. Yine dünyada her yıl 3 milyon yenidoğanda ve 1 milyon 2 yüz bin çocukta sepsis gelişmektedir. Her yıl 1 milyon yenidoğan hayatını yine bu sebeple kaybetmektedir. Genel olarak baktığımızda, sepsis nedeniyle ortalama her 4 saniyede bir ölüm gerçekleşmektedir.' dedi.

Sepsis halk arasında pek bilinmeyen bir hastalık olduğunu ifade eden Öğütlü, sepsisin belirtilerinin konuşma bozukluğu, şuur bulanıklığı, titreme, yüksek ateş, kas ağrısı, idrar çıkışının olmaması, nefes darlığı, ciltte renk değişikliği olduğunu kaydetti. 1 yaş altı çocuklar ile 60 yaş üzerindeki erişkinlerin risk grubunda olduğunu dile getiren Öğütlü, diğer risk gruplarının belirterek, sepsisin önlemesiyle ilgili sözlerini şu sözlerle sürdürdü: 'Kronik akciğer, karaciğer ve kalp hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, diyabet ve AIDS hastaları risk grubunu oluşturuyor. Sonuç olarak; toplum kökenli sepsisin önlenmesinde el hijyeninin, temiz ve güvenli gıda tüketiminin sağlanması, yenidoğanlarda anne sütü ile beslenme ve özellikle risk grubunda yer alan kişilerin aşılanmaları önemlidir.'