Türkiye'de ilk kez Sakarya Üniversitesi'nde açılan merkezde yeni bir tedavi yöntemi olan fotodinamik terapi teknolojisi kullanılarak kanser hastalarının tedavisi amaçlanıyor. Yaklaşık iki yıl sürmesi beklenen hücre kültürü ve klinik ön çalışmaların ardından insan tedavisi aşamasına geçilmesi planlanıyor.

Sakarya Üniversitesi Deneysel Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi (SÜDETAM) bünyesinde kurulan merkezin açılışı için 18 Nisan Çarşamba günü SAÜ Korucuk Kampusü'nde bulunan Tıp Fakültesi'nde tören ve çalıştay düzenlendi. Törene SAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Ali Yalçın, Güney Kore Başkonsolos Vekili Byungjun Moon, Prof. Dr. Hyun Soo Lim, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Nureddin Cengiz ve akademisyenler katıldı.

Çalıştayın açılışında konuşan Sakarya Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Ali Yalçın, 'Yaşanılan ortamlar ve yaşam kalitesi gün geçtikçe insanlar için tehdit oluşturmaya başladı. Bu tehdidin giderilmesinde seçilen yöntemlerin, hayat kalitesini daha az etkileyeceği yöntemler olması hepimizin beklentisi. Bilim insanları bu konuda çaba sarf ediyorlar. Bilimin temel çerçevesi içerisinde teknolojik yaklaşımların gerçekten etkileyici olduğunu görüyoruz. Teknoloji bu noktada süratle gelişerek insanlara umut olacaktır. Çalıştaya katkısı olan herkese teşekkür ediyorum' dedi.

Türkiye ile Güney Kore'nin tıp alanında yaptıkları bu işbirliğinin önemine değinen Güney Kore Başkonsolos Vekili Byungjun Moon, 'Türkiye ile Güney Kore kanser, organ nakli, cerrahi tedavi ve bunun gibi birkaç alanda dünyaca ünlü uzmanlara ve teknik bilgiye sahiptir. Türk halkının tıbbi alanda daha iyi hizmetten yararlanması için açılan bu merkez ile iki ülkenin tıp alanında daha iyi ilerleyeceğine inanıyorum. Fotodinamik Tedavi, Güney Kore'de 1992'den beri farklı tür kanser tedavilerinde kullanılmaktadır. Bugün iki kardeş ülkenin başarılı akademisyenleri Türk halkının sağlığını direk olarak katkı sağlayacak olan işbirliğinin adımını ilk defa atmaktalar. Bu ortaklık sayesinde onkoloji alanı başta olma üzere diğer alanlarda da ortak projelerin yürütülmesi için başlangıç olacaktır' dedi.

Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Nureddin Cengiz, Türkiye'de ilk olacak olan merkezin hayırlı olması temennisinde bulundu.

Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, biyomedikal alanda hizmet verecek olan prototip cihazın Teknoloji Fakültesi ile Tıp Fakültesi'nin işbirliği ile geliştirildiğini ifade ederek, 'Mühendislik bilim ve tecrübeyi ortak payda olarak kullanarak insanlara fayda sağlama sanatıdır. Herkese karşı sorumluyuz. İşin özü insanda bitiyor. İnsanın kalitesi ve buna bağlı olarak da yaptığı işin kalitesi ortaya çıkıyor. Milli gelirimizi yükseltmek için katma değerli yüksek ürünler icat etmemiz gerekiyor. Bu ürünleri kaliteli bir şekilde üretmeliyiz. Bu ürünleri dünya pazarında satabilmeliyiz' dedi. Dünyada katma değeri yüksek ürünlerin başında biyomedikal cihazların geldiğini belirten Prof. Dr. Sarıbıyık, 'Ümit ediyorum ki bu geliştirilen prototip de dünya pazarında yerini alır' ifadelerini kullandı.

Çalıştay Düzenleme Komitesi Başkanı Güney Koreli Prof. Dr. Hyun Soo Lim, Fotodinamik Terapi (FDT) yönteminin halihazırda pekçok gelişmiş ülkede geliştirilmeye çalışılan bir yöntem olduğunu söyledi. FDT'nin dünyada birçok ülkede uygulanan bir yöntem olduğuna dikkat çeken Lim, bu yöntemin Türkiye'de ilk kez Sakarya Üniversitesi'nde kullanılacağını kaydetti. Sakarya Üniversitesi'nde biyomedikal cihazlar üzerinde çalışmalar yürütüldüğünü ifade eden Lim 'Bugün açılışını yapacağımız merkezde kullanacağımız bu cihaz benzersiz bir cihaz. Bu sadece elektronik cihaz değil, medikal bir sistem. Kanser hastalarının diğer etkin olmayan yöntemlerden daha etkin, daha hızlı ve daha güvenli bir şekilde kurtulmasını sağlayacak bir model. Fotodinamik terapi uygulaması kolay uygulanabilen güvenli bir yöntem. Bu tedavi ile sadece kanserli dokular tedavi ediliyor, sağlıklı normal dokular bir zarar görmüyor. Bağışıklık sistemi destekleniyor. Etkili bir yöntem ve yan etkisi çok az. Kullanıldığında eğer bir iyileşme olmadıysa defalarca kullanılabiliyor' diye konuştu.

SAÜ Tıp Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen 1. Fotodinamik Terapi Çalıştayı'nda (Photodynamic Therapy Workshop 1) Türkiye'den ve yurtdışından birçok araştırmacı yer aldı.

İki oturum olarak düzenlenen ve tüm gün süren çalıştayda Fotodinamik Terapi ve Lazer Uygulamaları, Led Tabanlı FTD Sistemi Geliştirilmesi ve Uygulamaları, Fotodinamik Terapide Klinik Dozimetri Uygulamaları, Fotodinamik Terapide Singlet Oksijen Ölçümü, Kanserde in vivo PTD Çalışmaları, Fotodinamik Tedavi ve Hücresel Mekanizmaları, PTD'de Fotosensitizan Moleküller ve Güncel Uygulamaları, Onkoloji Pratiğinde Fotodinamik Tedavi Seçenekleri konu başlıkları alanında uzmanlarca tartışıldı.

Fotodinamik tedavi (FTD) nedir?

Merkezde Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi tarafından geliştirilen fotodinamik terapi cihazı kullanılacak. Teknoloji Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencilerinden oluşan 15 kişilik biyomedikal ekibi tarafından geliştirilen cihaz kanserli hücreyi seçebilme özelliğine sahip. Cihazın tüm elektronik devre tasarımı, yazılımları ve kullanıcı arayüzü Sakarya Üniversitesi tarafından geliştirildi. Farklı modların bulunduğu cihazla kanserli tümörün büyüklüğü, yeri ve tipine göre tedavi uygulanabiliyor.

Kanser tedavisi için halen araştırılmakta olan yeni bir tedavi yöntemidir. FTD, dokulardaki malign tümör hücrelerini yok etmek için fotosensitif (ışığa duyarlı) maddenin, düşük enerjili görünür ışığın ve oksijenin kombinasyonunu içeren umut verici kanser tedavi metodudur. Bunlardan her biri tek taşına tedavi edici değildir. Fotosensitif maddenin intravenöz veya intraperitonal yolla vücuda verilmesinin ardından, fotosensitif maddenin maksimum soğurma pikine karşılık gelen dalga boyundaki düşük enerjili görünür ışık ile aydınlatılarak uyarılması ve çevre dokulara zarar vermeksizin hedef dokudaki malign tümör hücrelerinin tahrip edilmesi esasına dayanmaktadır. Lazer ışığının fiber optik kablolar aracılığıyla istenilen bölgeye kolayca taşınması ve tekrar tedavilerin uygulanması, fotodinamik yöntemi tercih edilebilir kılmaktadır.