SAÜ Hukuk Fakültesi Sebahattin Zaim Konferans Salonunda gerçekleşen panelin açılış konuşmasını SAÜ Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Köksal Şahin yaptı.

Doç. Dr. Köksal Şahin, konuşmasında üniversite olarak Türk topluluklarına bilimsel ve diplomatik katkı sunmak için ellerinden geleni yaptıklarını dile getirerek, başta ORMER olmak üzere diğer fakültelerin de katkılarını aldıklarını söyledi.

Panelden önce sanatçı Bünyamin Aksungur, Türk yörelerine özgü ortak müzikleri içeren küçük bir konser verdi.

Panel başkanı Prof. Dr. Mehmet Alpargu, konuşmasında tüm Türklerin ortak olduğu bazı hususların varlığından bahsederek, bunları dil, kültür ve geçmişin olduğunu çeşitli örneklerle açıkladı.

Panelin ilk konuşmacısı Türksoy Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş oldu. Prof. Dr. Purtaş, Türk dünyasının gelecekte birleşeceğine vurgu yaparak, TÜRKSOY'un kuruluşundan bugüne kadar geldiği evrelerden bahsetti.

İkinci konuşmacı Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Enver Aydoğan, konuşmasında Türk geçmişine sahip olan ve başta Kırım olmak üzere diğer bölgelerden bahsetti. Kırım'ın kaybedilmesi sürecini anlatan Prof. Dr. Aydoğan, Kırım'ın konumunun Türk Dünyası açısından çok önemli olduğunu belirtti.

Üçüncü konuşmacı Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Genel Başkanı Közhan Yazgan oldu. Yazgan konuşmasında Türklük bilincine sahip olarak dünya çapında yaptıkları bazı faaliyetlerden bahsetti.

Son konuşmacı Gazi Üniversitesi öğreti üyesi Prof. Dr. Hayati Beşirli, konuşmasında dünya üzerinde ve bazıları Türk kökenli olmak üzere bir takım ülkeler ile yapılan öğrenci hareketliliğinden bahsetti. Prof. Dr. Beşirli, öğrenci hareketliliğine bağlı olarak Türk kökenli ülkelerle olan ilişkilere dikkat çekti.

Konuşmaların sonunda panelistlere Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Köksal Şahin tarafından hediyeleri takdim edildi.