Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yurtdışı İş Geliştirme Komisyonu tarafından geliştirilen ve yürütülen Sakarya ihracatını Geliştirme Projesi (SAİGEP) kapsamında sektörel çalışmalar devam ediyor.

Bu doğrultuda makine ve metal sektörüne yönelik yürütülen SAİGEP1 çalışmaları sona yaklaşırken farklı sektörlerde yürütülmesi planlanan SAİGEP2 hazırlıkları da başladı.

Geçtiğimiz günlerde SATSO ev sahipliğinde gerçekleştirilen 2010/8 Sayılı Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Desteği hakkında bilgilerin verildiği ve yeni SAİGEP Proje çalışmalarının temelini oluşturacak bir bilgilendirme ve ön izleme toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıya SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Günay Güneş, Yurtdışı İş Geliştirme Komisyonu Başkanı Ali İhsan Güneş, SAMİB Başkanı Metin Kar ve Komisyon Üyeleri ile firma yetkilileri iştirak etti.

Toplantıya T.C. Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanı M. Emrah Sazak ile İhracat Genel Müdürlüğü Kobi Ve Kümelenme Destekleri Dairesi’nden Dış Ticaret Uzman Yardımcısı Muhammed Emin Torunoğlu katılımcılara kümelenme üzerine yeni destekler hakkında bilgi verdi. SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Günay Güneş yaptığı açılış konuşmasında SAİGEP Projesi’nin aşamaları hakkında bilgi vermek amacıyla yaptığı sunumda, “Proje kapsamında projeye katılan 17 firmanın stratejik yönetim sistemlerinin geliştirilmesine yönelik stratejik planlama, kurumsal performans sistemi ve bireysel performans sisteminin kurulması, performans bütçeleme konularında çalışmalar yapıldı” dedi.

Güneş konuşmasının devamında, SATSO, Makine ve Metal İmalatı Sektörü, SAİGEP 1 Projesi kapsamında çalışmaya katılan kuruluşlarla yapılan anket ve görüşme sonuçlarına göre; kuruluşların yönetim yetkinliklerinin derecelendirilmesinde tespit edilen düşük veya yetersiz değerlere sahip yönetsel yetkinlikler tespit edildiğini belirterek görülen yetersizliklere istinaden eğitimler düzenlendiğini ifade etti.

Başkan Yardımcısı Günay Güneş ayrıca SAİGEP Projesi kapsamında ziyaret edilen uluslararası fuarlar ve incelemelerde bulunmak üzere ziyaret edilen ülkeler ve yurtdışından gelen alım heyetleri ile birlikte gerçekleştirilen çalışmalar hakkında da katılımcılara bilgi verdi.

Güneş’in konuşmasının ardından kürsüye gelen İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanı M. Emrah Sazak UR-GE Projelerinin sektörel projeler olduğunu belirterek ihracat odaklı hazırlandığını ve coğrafi konum ve proje kapsamında işbirliğine önem verildiğini ifade etti. UR-GE Projelerinin aşamaları hakkında da bir sunum gerçekleştiren Sazak, UR-GE Proje Yönetimi kritik aşamalarına da değindi.

2010/8 sayılı Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Desteği hakkında bir sunum gerçekleştiren İhracat Genel Müdürlüğü Kobi ve Kümelenme Destekleri Dairesi’nden Dış Ticaret Uzman Yardımcısı Muhammed Emin Torunoğlu, proje ve kümelenme yaklaşımını esas alan yerel dinamiklerin harekete geçirilmesine olanak sağlayarak, işbirliği kuruluşlarının önderliğinde ihracat seferberliği başlatmak vizyonuyla ihracat oranlarının yükseltilmesi ve bu anlamda iş dünyasının bilinçlendirilmesinin amaçlandığını belirtti.

URGE Destekleri hakkında detaylı bilgilerin verildiği sunumda, firmaların, işbirliği kuruluşları önderliğinde ortak ihtiyaç analizi, ortak öğrenme, ortak pazarlama gibi ihracata yönelik eylem ve faaliyetlerinin desteklendiği konusunda bilgi verildi. UR-GE Sektörel Dağılımına da değinen Torunoğlu, devlet desteğinin süreçleri ve proje aşamalarının da titizlikle hazırlanması ve süreçlerin zamanlamasının çok iyi planlanması gerektiğini vurguladı.

Destek verilecek projeler için ihtiyaç analizi, eğitim ve danışmanlık faaliyetleri, yurtdışı pazarlama faaliyetleri, alım heyeti faaliyetleri, proje kapsamında istihdam, şirketler için bireysel danışmanlık gibi konulardaki verilen destekler hakkında detaylı bilgiler sundu.