SATSO'da gerçekleştirilen toplantıya Vali Ahmet Hamdi Nayir'in yanı sıra; SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, SUBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Fuat Boz, İl Emniyet Müdürü Fatih Kaya, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Cengiz Yiğit, kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri ile SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ katıldı.

İlimizde bulunan mültecilerin durumlarına dair tespitlerin değerlendirildiği toplantıda SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Altuğ, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Savaşan ve SUBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Boz, kendi alanlarında gerçekleştirmekte oldukları uyum çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

'HER İLDE BÖYLE BİR TOPLANTIYA İHTİYAÇ VAR'
Perşembe günü İl Göç İdaresinin ev sahipliğinde 'Yabancıların Hak ve Yükümlülükleri' konusunda değerlendirmelerin yapılacağı 'Uyum Buluşmaları' konulu bir toplantı düzenleneceğini ve bugünkü toplantının ona dair bir değerlendirme toplantısı olacağını ifade eden Vali Ahmet Hamdi Nayir, 'Yarınki toplantıda İçişleri Bakanlığımızdan, Göç İdaresi Genel Müdürlüğünden gelen uzmanlar nezdinde bu konuyu masaya yatırmış olacağız.

Bu konuda üçlü bir yapı mevcut; bir uluslararası korumaya tabi olarak İlimizde bulunanlar, ülkemizde bulunanlar, iki geçici korumaya tabii olarak ülkemizde bulunan Suriyeli vatandaşlarımız, üçüncüsü de ikamet izni dolayısıyla burada bulunanlar. Bu üç ayrı yapı içerisinde ülkemizde bulunan misafirlerimiz, ülkemiz için bazen bir risk olarak bazen de bir fırsat olarak ve çoğu zaman da speküle edilen hadiselerden biri olarak karşımıza çıkabiliyor. Ama bugün geldiğimiz noktada durumun biraz zor olduğunu anlamak için böyle bir tespit toplantısına her İlin ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Her İldeki durumun tespiti açısından böylesi bir toplantıya, özellikle de kamu kurum ve kuruluşlarının görüşlerine ihtiyaç var.

'BU KONUDA BİR EYLEM PLANIMIZ MUTLAKA OLMALI'
Olay tek yönlü olmadığı gibi, güvenlik açısından ayrı bir mana ifade ederken, istihdam açısından ayrı bir öneme de sahiptir. Eğitim açısından, sağlık açısından, kamunun yürüttüğü hizmetlerden istifade edebilme açısından, insani değerler açısından farklı farklı manalar ifade ediyor. Dolayısıyla burada yapacağımız toplantının amacı, İlimiz açısından konuyu değerlendirerek, doğabilecek problemler ile istifade edilecek konuları fırsata çevirebilmektir. Buradan çıkacak sonuçlar üzerine belki de bir eylem planı hazırladığımızda yapılması gerekenler ile kamu kurum ve kuruluşlarının üzerine düşen hususlar da belli olmuş olacak.

'MERHAMET MEDENİYETİNE SAHİBİZ'
Bize bin yıllık vatan olmuş bu Anadolu toprakları, tarih boyunca da sürekli bu tür geçişlere kapı görevi görmüştür. Balkanlarda, Kafkaslarda ya da dünyanın neresinde bir sıkıntı olsa, bir yandan sığınma yeri olarak Anadolu coğrafyasının görülmesinden memnunuz. Biz bu güzel medeniyeti, bir merhamet medeniyeti olarak görüyoruz. Bunun en güzel izahı, en güzel örneği de başı sıkışanların gelip dahil olabileceği, sığınabileceği, omuzuna baş koyabileceği bir yer olarak görülmesidir. Bizler bundan şikayetçi değiliz. Dünyanın yapamadığı şeyleri de biz yapıyoruz.

İlimize yakışan misafirlerimizi burada en iyi şekilde ağırlamak, eğitim, sağlık gibi problemlerinin çözümüne katkı sağlamak ve onlara sahip çıkıp, İlimiz ekonomisine katkı sağlayacak şekilde faydalı halde tutmaktır. Onları bir dilenci pozisyonunda değil de, buradaki bir işini görebilecekleri materyaller ile becerilerini uygulayabilecekleri bir şekilde değerlendirmeliyiz' dedi.

SAÜ ve TOBB İl Akademik Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Adem Akbıyık moderatörlüğünde ilgili kamu kurum ve kuruluş yetkilileri değerlendirme ve yol haritası adına önerilerde bulunurken, toplantı tespit ve çözüm önerilerinin sunulmasının ardından sona erdi.