Şehirde bir otelde gerçekleştirilen programda AK Parti İl Başkanı Fevzi Kılıç, SATSO Başkanı Akgün Altuğ, SESOB Başkanı Hasan Alişan, SASKİ Genel Müdürü Dr. Rüstem Keleş, Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü Şeref Oğuz, Gazeteci-Yazarlar Prof. Dr. Kerem Alkin, Şelale Kadak, Levent Tüzemen, İlker Gezici ve birçok Sabah Gazetesi Yazarı, il müdürleri, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, bürokratlar, basın mensupları ve çok sayıda davetli katıldı.

Sanayi ekonomisine ustaca geçiş
Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü Dr. Şeref Oğuz, 'Uzun yıllar sonra Uzunçarşı'nın yenilendiğini ve çok güzel olduğunu gördüm. Buralarda olma amacımız Anadolu'daki gelişmeleri kaçırmamaktır. Dünyada sadece ülkelerin rekabeti değil, kentlerinde rekabeti var. Bir gerçek var ki tarihe dayanan kentlerin birçoğu bu coğrafyalarda. Tarihte kalabilen kentlerin altında enteresan üst dinamikler var. Bunlardan birincisi kültürel miras ki birkaç tanesi Sakarya'da var. İkincisi doğal kaynaklar. Sakarya tarım ekonomisinden sanayi ekonomisine ustaca geçmeyi başarmış nadir kentlerden biri. Elindeki tarım ekonomisi ile sadece Marmara bölgesinin değil, Türkiye'nin de potansiyelini taşıyor. Burada aldığımız pozitif enerjiyi götürecek ve toplumun diğer kesimlerine aktaracağız. Ev sahipliği için Başkan Zeki Toçoğlu'na teşekkür ederim' dedi.

Sakarya'ya değer katacak toplantı
Vali Yardımcısı Mehmet Fatih Çiçekli, 'Sakarya; tarımdan sanayiye oldukça mesafe kat etmiş bir şehir. Bu anlamda global bir bakışın yerele yansıtılması bakımından buluşmayı çok önemsiyorum' derken; Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, 'Kardeşlik coğrafyası Sakarya'mıza değer katacak bir toplantıyı hep birlikte gerçekleştireceğiz. Toplantımızın hayırlı olmasını diliyorum' dedi.

Sakarya İller Arası Rekabet Endeksi'nde ilk 10'da
Prof. Dr. Kerem Alkin tarafından Sakarya'nın İller Arası Rekabet Endeksi'ndeki Performansı açıklandı. Prof. Dr. Alkin, '81 ilde 10 yıldan beri sürdürülebilirlik çalışması gerçekleştiriyoruz. 2014 verilerini paylaşacağız. Sakarya; İller Arası Rekabet Endeksi'nde ilk 10'da. 10. sırada. Başkanımız kent dokusuna yönelik örnekler gösterdi. İnsan iç çekiyor. Acaba İstanbul'da 1990'larda 5 katlı sınırlaması olsaydı nasıl olurdu? Cennet şehri olurdu. Başkanımızla birlikte kenti dolaştık. İnsanın dışarıya sürekli bakmak istediği bir kent dokusu, bir momentus oluşmuş' dedi.

Sanayileşmede önemli bir il
Prof. Dr. Kerem Alkin, 'Kentlerin mutlaka bir politika hedefi olması gerekir. Günümüzde akıllı şehirler dönemine geçiyoruz. Kentin her yerine kentin yaşamını ölçecek sensörler koyuyoruz. 2022 yılında kentlerin daha etkin yönetilebilmesi adına 45 trilyon sensörün kentlere yerleştirileceği öngörülüyor. Kentin ölçüt kriterlerini belirleyip parametlerelerini oluşturmalıyız. Sakarya doğal imkanları sayesinde mutlaka sanayileşmede önemli bir il olmaya devam edecek. Karbon salınımını geliştirebilecek bir ilimiz. Türkiye'de herhangi bir ilimiz karbon kotasını doldurduğunda Sakarya'ya gelip karbon kotası satın almak isteyecek. Böylece milyonlarca dolarlık bir gelir elde edecek. Bu nedenle kent bilgisini koruma ve estetik son derece önemli' dedi.

Sakarya dünyayı takip ediyor
'Bir diğer kavram sürdürülebilirlik olgusudur. Sakarya'nın bir çekim merkezi olduğu aşikar. Sanayideki yükselen trend bunu gösteriyor. Güçlü bir altyapısı var. Sığınmacılara gösterilen ev sahipliğinde bir sıkıntımız yok. Akıllı altyapı ve akıllı enerji sürdürülebilirlik için oldukça önemli. Büyükşehir Belediyesi'nin düşük karbon odaklı hareket etmesi gerekir. Entegre Katı Atık Yönetimi projesiyle dünyadaki trendi Sakarya'nın takip ediyor olması çok önemli.'

Sakarya'nın yükselen bir trendi var
Prof. Dr. Kerem Alkin, 'Beşeri sermaye ve yaşam kalitesi becerisi, markalaşma becerisi, erişilebilirlik ve üretim becerisine bakıldığında Sakarya; bu kriterlere göre Türkiye'de 10. sırada yer alan bir il. Sakarya 16. sıralardan bugünlere geldi. Yenilikçilik konusunda Sakarya'nın yükselen bir trendi var.'

Üretim ve ticarette iyi pozisyondayız
Program; 'Sakarya'nın uluslar arası rekabetteki konumu açısından dünü ve bugünü; ulusal ve yerel düzeyde önümüzdeki dönem kalkınma hedefleri' konulu panel ile devam etti. SATSO Başkanı Akgün Altuğ, 'Üretim ve ticaret endeksinde iyi bir pozisyondayız. Üretime inanıyoruz. Sakarya'da gelişim yolunun sanayiden geçtiğine inanıyoruz. Kümelenme çalışmalarımız devam ediyor. Sakarya olarak planlı bir şekilde büyümeye devam edeceğiz' diye konuştu.

Yenilenebilir enerji
SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadir Ardıç, 'Şehirler ve kentler için ortak vizyonda hareket edildiğinde alt endekslerin daha yukarıya çıkacağını belirtmek isterim. SAÜ Sakarya'ya katkı sağlamaya devam edecek. Üniversitemiz bilişim sistemleri konusunda çok ileride. Yaşam boyu öğrenme fırsatı sunuyoruz. Şehirden gelen talepleri karşılayıp bu anlayışla çalışmalarımıza devam ediyoruz' dedi. SAÜ Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, '7+1 ve 3+1 modeliyle üniversite sanayi işbirliğini sağladık ve Türkiye'ye örnek model oldu. Üniversite sanayi işbirliğinin ana modelini Sakarya'da görebiliriz. Girişimcilik endeksinde de katsayımız yüksek. Yenilenebilir enerjiyle ilgili üniversitemizde çok ciddi bir ekip oluşturuldu. 22 bin öğrencimizi istihdam ettik' dedi.

18 yıllık bir tercih
Başkan Zeki Toçoğlu, 'Sakarya'da bir başarı hikayesi var. Bu şehir esnafıyla, sanayicisiyle, üniversitesiyle, belediyeleriyle ortak akılla yönetilen bir şehir. Bu başarıların en önemli faktörü birlikteliğimizdir. Bu şehir 18 yıl önce yıkıldı ve bu süre içerisinde yeniden doğdu, diğer şehirlerle rekabet edebilecek hale geldi. Biz bugün şehircilik konusunda büyük bir mesafe kat ettik. Sakarya yatay mimariyi seçmiş bir şehirdir. 18 yıllık bir tercihtir. Bir şehrin kendi tarzında nasıl dönüştüğünü Sakarya'da görebiliriz' dedi.

Şehrin geleceğini düşünerek hareket ettik
Başkan Toçoğlu, 'Çevre en büyük hassasiyetlerimiz arasında yer alıyor. Arıtma tesislerini tamamlamış tek şehiriz. Hiçbir ilçemizde doğaya atık karışmıyor. Belediye olarak hemşehrilerimize 1. sınıf ve bol içmesuyu ulaştırıyoruz. Altyapı çalışmalarımız tamamlanıyor. Sapanca Gölü'ne alternatif baraj inşa ediyoruz. Bu cesaret isteyen bir durum. Biz şehrimizin geleceğini düşünerek hareket ediyoruz. İnşallah bu ivme ve çalışmayla sonuçlarını daha çok almaya başlayacağız. Ulaşım Master Planımızı hazırladık. Potansiyel oluştuğu an itibariyle de raylı sistemde gereken adımları atarız' dedi.

Hep birlikte daha ileriye
Başkan Zeki Toçoğlu, 'Sakarya ulaşım ağlarının tam ortasında olan bir şehir. Yeni yolların yeni sorumluluklar getireceğinin farkındayız. Şehrimizin doğasının muhafaza etmek durumundayız. Doğayı tahrip etmeden yakaladığımız bu ortamın sürdürülebilir olmasına dikkat ediyoruz. Şehrimiz doğa turizmine ve su sporlarına yatkın. Sakarya'ya yapılacak yatırımların belli bölgelerde yapılması konusunda ısrarlıyız. Hep beraber bu şehri daha ileriye taşımak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Sabah ailesiyle de böyle bir programda bir arada olmaktan büyük bir memnuniyet duyduk' diye konuştu.