Sakarya'nın tanıtımı için bir kaynak, Türkiye tarımı için pilot çalışma niteliği taşıyan Sakarya İli Tarım Sektör Raporu, Sapanca'da düzenlenen bir toplantıyla yarın kamuoyuna açıklanıyor.
Raporun açıklanacağı toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da katılıyor.

TZOB tarafından yapılan açıklamaya göre, Sakarya ili tarım sektör raporu mevcut durum, strateji, hedef ve eylem planının sunumu ile Sakarya'da çiftçi eğitimi alan çiftçilerin sertifika dağıtım töreninin gerçekleştirileceği toplantı, Sapanca'da bir otelde yarın (29 Mart 2018 Perşembe) saat 10.00'da yapılacak.
Bakan Fakıbaba ve TZOB Genel Başkanı Bayraktar, saat 14.00'de de Akyazı'da Sosyal Güvenlik Merkezi yeni hizmet binası açılışına katılacak.

Bakan Fakıbaba'nın programı şöyle:

28 Mart Çarşamba
20:35 İstanbul'dan, Sapanca'ya Hareket
Sapanca'da konaklama
29 Mart Perşembe
08:30 Sakarya GTHB İl-İlçe Personeli ile Toplantı
10:00 Sakarya Tarım Sektörü Rapor Sunumu
12:20 Tzob Sertifika Töreni
13:00 Öğle Yemeği
14:00 SGK Akyazı Hizmet Binası Açılışı
14:30 Mantar Üretim Tesisi Gezisi (Akyazı)
15:15 Süs Bitkisi Üretim Alanı Gezisi
15:45 Valilik Ziyareti
16:30 Sakarya'dan Ankaraya Hareket


Rapor ne işe yarıyor?
TZOB tarafından Prof. Dr. İlkay Dellal başkanlığında Ankara Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Gürsel Dellal, Araştırma Görevlisi İlknur Ünüvar'a hazırlatılan rapor, bütün yönleriyle Sakarya tarımını ele alıyor.
Rapor, Sakarya'nın tanıtımı için bir kaynak, Türkiye tarımı için bir pilot çalışma niteliği taşıyor, mevcut durum, strateji, hedef ve eylem planını içeriyor, kaynakları, sorunları, fırsatları, güçlü ve zayıf yönleri tespit ediyor.

İldeki mevcut kaynakları, sorunları, fırsatları, güçlü ve zayıf yönleri tespit eden raporla, varsa engellerin analiz edilerek ortadan kaldırılması, ihtiyaçların belirlenmesi ve potansiyel kaynakların daha etkin kullanılmasına yönelik stratejilerin geliştirilmesi amaçlanıyor.

Sakarya'da tarım sektörünün, diğer kurum, kuruluşların, özel sektör dahil tüm paydaşların da görüşleri alınarak, katılımcı ve paylaşımcı bir anlayışla hazırlanan raporla, tarım sektörünün Sakarya iline ve ülke ekonomisine katkısının artırılması amaçlıyor.

Sakarya Tarımı
Veriler, hizmet ve sanayi sektörlerinin yanı sıra Sakarya'nın önemli bir tarım ili de olduğunu ortaya koyuyor.
Sakarya Tarım İl Müdürlüğü 2016 yılı verilerine göre, 87 bin çiftçinin tarımsal üretim yaptığı Sakarya, 990 bin nüfusuyla ülke nüfusunun yüzde 1,2'sinde kalsa da ülke bitkisel üretiminin yüzde 1,8'ini, ülke canlı hayvan dahil hayvansal üretiminin yüzde 1,5'ini karşılıyor. İlde, 2016 yılında 1 milyar 499 milyon liralık meyve, 354 milyon liralık tarla bitkisi, 252 milyon liralık sebze, 2 milyar 352 milyon liralık hayvansal ürün üretildi. Su ürünleri üretimi ise 11,7 milyon lira düzeyinde bulunuyor. Sakarya'nın toplam bitkisel ve hayvansal üretimi 4 milyar 469 milyon liraya ulaşıyor.