Stant bazında ise Büyük Coşkunlar Proteknik Kimya Fabrikası, STK Makina, Sakarya Özel Giyim, Filizfidanoğlu Grup, FM Metal, FGİ Kapı, Karadağ Baharat, Nanokap Yüzey Kaplama, Maknart Makina, Kromel Grup ve NOVAC Makine firmaları MÜSİAD 17. EXPO Fuarında yerini aldı.

MÜSİAD 17. EXPO Fuarıyla ilgili açıklamalarda bulunan MÜSİAD Sakarya Başkanı Yaşar Coşkun, 8 binin üzerinde B2B görüşmesine ev sahipliği yapması beklenen etkinliğimize, 124 farklı ülkeden 400'e yakın alım heyeti katılıyor. Fuarın ayrıca 30 ülkeden, bakanlık seviyesinde üst düzey katılımcıya ev sahipliği yapması bekleniyor. 17. MÜSİAD EXPO, uluslararası iş fırsatları sunan bir platform olduğu kadar, bu yıl, üretmek isteyen sanayicinin yüzünü güldürecek somut projelerin de açıklanacağı bir fikir paylaşım ortamına dönüşmektedir. Gayrimenkul Kıymetler Borsası GABORAS, Orta Ölçekli Sanayi Projesi, Karz-I Hasen Sandığı ise bu projelerden bazılarıdır.

GABORAS: Bölgeye hitap eden Türkiye merkezli bir gayrimenkul borsası

GABORAS hakkında bilgi veren Coşkun, Türkiye ekonomisinin taşıyıcı sektörlerinden biri olan ve 2023 yılı hedeflerine ulaşılması noktasında hayati önem teşkil eden gayrimenkul sektörünün sürdürülebilir başarı elde etmesinin, ülkemiz için büyük bir öneme sahip olduğunu söyledi. Coşkun: '30 Mayıs 2018 tarihinde kurulan Gayrimenkul Kıymetleri Borsası AŞ. (GABORAS), gayrimenkul sektöründeki büyümenin devam etmesi ve hakkaniyet ölçüsünde tüm paydaşlar için şeffaf, güvenilir, elektronik ve hızlı tek bir ortak platformda toparlanması anlamını taşıyor. GABORAS projesi kapsamında, bugün için gelinen aşamada İslam İş Birliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) üyesi 57 ülke ile MÜSİAD'ın faaliyette olduğu 74 ülkede, Türkiye merkezli gayrimenkul kıymetler borsası kurulması için çalışmalar başlatıldı.' dedi.

Coşkun; 'GABORAS'ın kurulmasındaki ana gaye; Türkiye Varlık Fonu'nun kuruluş amaçlarına paralel olarak, ülkemizi gayrimenkul alanında ulusal ve uluslararası düzeyde odak noktası haline getirmek. Bu minvalde, sermaye piyasalarında büyüme ve derinleşme gerçekleştirmek, İslami finansman varlıklarının kullanımında artış göstermek, büyük projelere kamu borcunu artırmayan bütçe dışı kaynak oluşturmak ve yerli şirketlerin proje ve sermaye bazında desteklenerek küresel oyuncu konuma geçmelerini sağlamak hedeflenmektedir.' şeklinde konuştu.

'Yerli Üretim Milli Marka'

'Yerli Üretim Milli Marka Kampanyası' da 17. MÜSİAD EXPO'da başlatılacak projelerden biri. Projenin amacından bahseden Coşkun, ithal ürünlere bağımlılığın azaltılması gerektiğine vurgu yaparak şunları söyledi: 'Bu toprakların öz kaynağı olan milli markalarına ve ülkemizi üretim üssü olarak seçmiş markalara dair farkındalığın artırılması ve tüketicilerimizin, ithal ürünlere değil yerli ürünlere teşvik edilmesi gerekmektedir. Kampanyamız bu alanda halkımızın farkındalığını artırmayı hedeflemektedir.'

ORTA ÖLÇEKLİ SANAYİ SİTELERİ PROJESİ: Eski usul imalathanelerden geniş olanakları olan modern üretim tesislerine

MÜSİAD EXPO'da tanıtımı yapılacak bir başka proje de sanayinin büyümesi ve katma değerli ürün geliştirmesi için orta ölçekli sanayicilere yönelik 81 ilde gerçekleştirilmesi planlanan 'Orta Ölçekli Sanayi Siteleri Projesi' Coşkun, proje hakkında şunları söyledi: 'Ülkemizde sanayi işletmeleri, küçük sanayi sitelerinde yani yaklaşık 100-150 metrekarelik alanlarda üretimlerini gerçekleştiriyor. Bu işletmelerin, maddi imkan yetersizliğinden dolayı 3 bin metrekarelik Organize Sanayi Bölgeleri'nde yer almaları mümkün olmuyor. Fiziki ortam, üretim şartlarını etkiliyor ve üretim miktarları düşük oluyor. Bu projemizin ana çıkış fikri, fiziki şartları iyileştirerek, firmaları büyük hedeflere yönlendirmek oldu. Orta Ölçekli Sanayi Siteleri, sanayi siteleri ve OSB arasında sıkışmış işletmeleri bir alternatifle buluşturacak. İşletmesini küçükten orta ölçeğe taşıma hedefi olan firmalara cesaret verecek. Proje, TOKİ öncülüğünde gerçekleşecek ve bir 'üretim kampüsü' şeklinde inşa edilecek.'

Afrika Türkiye Ticaret ve Kültür Merkezleri Projesi

2018'in 'Afrika Yılı' olarak ilan edilmesiyle birlikte MÜSİAD'ın Afrika'ya yönelik projeleri de hız kazandı. Konu ile ilgili farklı Afrika ülkeleriyle Türkiye arasındaki karşılıklı ticaret ve yatırım ilişkilerini güçlendirmek üzere yola çıktıklarını ifade eden Coşkun, 'MÜSİAD, Türkiye ekonomisinin Afrika açılımına Afrika Türk Ticaret ve Kültür Merkezleri ile liderlik edecek' dedi.

Ayrıca MÜSİAD Sakarya Başkanı Yaşar Coşkun ve Yönetim Kurulu Üyeleri katılım sağlayan firmaları ziyaret ederek, katılımları ve ilgilerinden dolayı teşekkür etti.