NASIL OY KULLANACAĞIZ?

  • Oy kullanma işlemi tüm Türkiye'de saat 08.00'de başlayacak, 17.00'de bitecek.
  • Saat 17.00'de sandık başında bekleyen varsa, oy atmalarına izin verilecek.
  • Nerede oy atacağınızı bilmiyorsanız www.ysk.gov.tr internet adresine girip hemen öğrenebilirsiniz.
  • Sandığa giderken yanınıza mutlaka geçerli bir kimlik kartı (nüfus cüzdanı, pasaport, ehliyet, evlilik cüzdanı vb.) alın.
  • Pusulada ve zarfta mühür olup olmadığını kontrol edin. Pusula ya da zarf mühürsüzse itirazınızı oy verme bölümüne gitmeden önce yapmalısınız.
  • Oy atma bölümüne girerken kesinlikle cep telefonunuzu yanınıza almayın.
  • Oy kullandıktan sonra seçmen listesini imzalayın.
  • Sandığınızdaki oy sayımını izleme hakkınız var. Ancak sandık kurulunun işini engellerseniz dışarı çıkartılırsınız.

İŞTE SEÇİMİN İLKLERİ...
YENİ SİSTEM
16 Nisan 2017 referandumunda kabul edilen anayasa değişikliği ile devreye giren Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi için ilk kez sandık başına gidiyoruz. Bir başka deyişle bu, yeni sistemin ilk seçimi olacak.

OY PUSULALARI
Türkiye'de ilk kez cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri birlikte yapılacak. Seçmene iki ayrı oy pusulası verilecek. Oy pusulalarından biri cumhurbaşkanlığı diğeri milletvekilliği için olacak. İki oy pusulası tek zarfa konulup sandığa atılacak.

600 MİLLETVEKİLİ
16 Nisan 2017 referandumunda kabul edilen anayasa değişikliği gereği, milletvekili sayısı 600'e çıktı. Seçime 8 parti katılıyor (Oy pusulasındaki sırasıyla; AK Parti, MHP, HÜDA PAR, Vatan Partisi, HDP, CHP, Saadet Partisi, İYİ Parti).

İTTİFAKLAR
Yeni anayasa ittifaklara da olanak sağladı. Buna göre; AK Parti ve MHP 'Cumhur İttifakı'nı, CHP, Saadet ve İYİ Parti 'Millet İttifakı'nı oluşturdu. Seçmen hem partilere hem de ittifaklara oy verebilecek.

SEÇİM BARAJI
Seçim barajı yine her parti için yüzde 10. Ancak; ittifak içindeki partiler yüzde 10 oy alamasa bile, ittifakları yüzde 10'u geçtiğinde barajı aşmış sayılacak. Böylece oy oranına göre milletvekili çıkartabilecek.

CUMHURBAŞKANI ADAYLARI
Oy pusulasındaki sıralarına göre adaylar şunlar: Muharrem İnce, Meral Akşener, Recep Tayyip Erdoğan, Selahattin Demirtaş, Temel Karamollaoğlu, Doğu Perinçek. Bir adayın seçilebilmesi için ilk turda yüzde 50'den fazla oy alması gerekiyor. Cumhurbaşkanı adayları anayasa gereği milletvekili adayı olamadı.

SEYYAR SANDIK
Bu seçimde ilk kez 'seyyar sandık' uygulaması yapılacak. İlçe seçim kurullarının oluşturduğu seyyar sandık kurulu, yataktan kalkamayacak derecede hasta olanların evlerine giderek oy kullanmalarını sağlayacak. Yatağa bağlı 17 bin 258 seçmene 303 sandık götürülecek.

ENGELLİ SEÇMENLER
668 bin 106 engelli, 75 yaş üzeri 2 milyon bin 244, seçmen var. Yüksek Seçim Kurulu daha önceki seçimlerde ortaya çıkan kötü görünümleri engellemek için bu kez tüm engellileri ve yaşlıları oy verme merkezlerinde giriş katında bulunan sandıklara yönlendirdi.

SEÇMEN BİLGİ KAĞIDI
Seçmen bilgi kağıtları adreslere gönderildi. Oy vermek için buna gerek yok. Geçerli bir kimlik kartı yeterli. Ama seçmen bilgi kağıtları, cumhurbaşkanlığı seçimi 8 Temmuz'daki ikinci tura kalırsa, o seçimde de geçerli olacak. Yani 24 Haziran'daki seçimden sonra seçmen bilgi kağıtlarını atmayın.

1.5 MİLYON İLK OY
18 yaşını dolduran 1 milyon 571 bin 73 genç ilk kez bu seçimde oy kullanacak. Yurt içindeki seçmenlerin yüzde 50.46'sı kadın, yüzde 49.24'ü erkek. Yurt dışında da ilk kez oy kullanacak 79 bin 709 seçmen var.