Sağlıklı beslenme; çocukların büyüme ve gelişmeleri yanında, okul başarısı için de en önemli etkenlerin başında geliyor. Sakarya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aydın Erdoğan, okul çağındaki çocukların bedensel ve zihinsel gelişimlerini en iyi şekilde tamamlamaları için sağlıklı beslenmeleri ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmaları gerektiğini söyledi.

“Yetersiz ve dengesiz beslenen öğrencilerin dikkat süreleri kısalmakta ve algılama yetenekleri azalmaktadır” diyen Erdoğan, yetersiz ve dengesiz beslenen çocuklarda öğrenmede güçlük ve davranış bozuklukları görüldüğünü söyledi. Erdoğan, yetersiz ve dengesiz beslenen çocukların, okulda devamsızlık sürelerinin uzadığı ve okul başarılarının düşük olduğunun tespit edildiğini bildirdi.

Çocuk beslenmesindeki en önemli hususun; çocuğun doğru beslenme alışkanlığı kazanmasının sağlanması olduğunu belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Doğru beslenme alışkanlığının temelleri okul öncesi dönemde aile ortamında atılmaktadır. Ancak; çocuğun toplum yaşamına ilk kez bilinçli olarak girdiği okul çağı dönemde, genellikle okul ve okul dışında tek başına kalan çocukta yanlış beslenme alışkanlıkları sıkça görülmektedir. Çocuğun ne miktarda ve hangi tür besinlere ihtiyacı olduğunu bilmemesi, düzensiz besin alımı, yanlış besin seçimi, besinlerin hazırlanması, pişirilmesi ve saklanmasındaki hatalı uygulamalar, okullarda verilen ve yenilen besinlerin uygun olmayışı beslenme sorunlarına neden olmaktadır.”

Erdoğan, çocukların sağlıklı beslenmeleri için; süt ve süt ürünleri, et, tavuk, yumurta, kuru baklagiller, sebze, meyve, ekmek, bulgur, makarna, pirinç gibi besinleri her öğünde yeterli miktarlarda tüketmeleri gerektiğini söyledi. Çocukların özellikle kemik ve diş gelişimi için günde 2-3 su bardağı kadar süt veya yoğurt, bir kibrit kutusu kadar beyaz peynir tüketmelerinin önemli olduğunu belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çocukların hastalıklara karşı daha dirençli olmaları, göz, cilt ve sindirim sistemlerinin sağlıklı olması için her gün mevsimine göre en az üç porsiyon taze sebze veya meyve tüketmeleri önerilmektedir. Öğrenciler için en önemli öğün kahvaltıdır. Bütün gece süren açlıktan sonra, vücudumuz ve beynimiz güne başlamak için enerjiye ihtiyaç duymaktadır. Kahvaltı yapılmadığı takdirde, dikkat dağınıklığı, yorgunluk, baş ağrısı ve zihinsel performansta azalma olmaktadır. Bu nedenle, güne yeterli ve dengeli yapılan bir kahvaltı ile başlamak öğrencilerin okul başarısının artmasında son derece önemlidir. Çocukların her sabah düzenli kahvaltı yapma alışkanlığı kazanmalarına özen gösterilmelidir. Peynir, haşlanmış yumurta, taze meyve suyu, birkaç dilim ekmek veya 1 bardak süt, ev yapımı poğaça, meyve çocuklar için yeterli ve dengeli bir kahvaltı örneğidir.”

Gün boyu fiziksel ve zihinsel performansın en üst düzeyde tutulabilmesi, düzenli olarak ara ve ana öğünlerin tüketilmesi ile mümkün olduğunu belirten Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Bu nedenle, öğün atlanmamalıdır. En uygun ve doğru olan beslenme şekli; günlük tüketilecek besinlerin 3 ana, 2 ara öğün şeklinde alınmasıdır”

Okulda veya evde dinlenirken ve ders çalışırken açlık hissedildiğinde tüketilen besinlere dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, şunları söyledi: “Örneğin, şeker ve şekerli besinler, çikolata, cips, gazlı içecekler tercih edilmemelidir. Ders çalışırken açlık hissedildiğinde, süt, yoğurt, sütlü tatlılar, ekmek arası peynir, taze sıkılmış meyve suları ve kuru meyveler tercih edilmelidir”

Açıkta satılan besinlerin, yeterince güvenilir ve temiz olmadığını belirten Erdoğan, şöyle konuştu: “Ayrıca, uygun koşullarda muhafaza edilmedikleri için çabuk bozulma riski taşırlar. Bu nedenle, özellikle okul çevresinde açıkta satılan besinlerin kesinlikle satın alınmaması gerekmektedir. Çocukların fiziksel, zihinsel ve duygusal açıdan sağlıklı gelişebilmeleri için, doğru ve dengeli beslenme yanında düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmaları gereklidir. Bu nedenle, çocukların gerek öğretmenleri gerek aileleri tarafından sevdikleri herhangi bir spor dalı ile ilgilenmeleri teşvik edilmelidir. Sağlıklı yaşam için çocuklara el yıkama ve diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması çok önemlidir. Kirli eller, basit bir soğuk algınlığından ölümcül enfeksiyonlara kadar pek çok hastalığın nedeni olabilmektedir. Bu nedenle çocuklara, özellikle yemek yemeden önce ve sonra, tuvalete girdikten sonra, dışarıda oyun oynadıktan sonra, dışarıdan eve gelince ellerini, ılık akan su altında sabun ile iyice ovuşturarak yıkamaları konusunda alışkanlık kazandırılması gerekmektedir. Mümkünse okuldaki beslenme saatlerinde veya teneffüslerde evde hazırlanmış besinler tercih edilmelidir. Çocukların okul kantinleri, büfe gibi yerlerden satın alacakları besinlerin seçiminde dikkatli olmaları, süt, ayran gibi ambalajlı besinleri satın alırken etiket bilgisinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından üretim izninin bulunmasına ve son kullanım tarihinin geçmemiş olmasına dikkat etmeleri gerekmektedir. Ambalajsız satılan tost, simit, poğaça gibi yiyeceklerin temiz ve güvenilir şekilde hazırlanmış ve sunulmuş olmasına dikkat edilmelidir. Tüm öğrencilere, ailelerine ve eğitim camiasına başarı ve esenlikler dilerim.”