Sakarya’da yaşayan Mehmet Ceyhun (48) isimli vatandaş, Eylül ayında internette bir reklamdan etkilenerek 200 TL’ye satın aldığı telefon çalışmayınca çeşitli mahkeme süreçlerine başvurdu. Aylar geçmesine rağmen hala bir sonuç alamayan Ceyhun’un telefon yüzünden başına gelmeyen kalmadı.

200 TL ödediği cep telefonunu çalıştıramayan ve ödediği fiyatın 2-3 katını mahkeme masraflarına harcayan Mehmet Ceyhun, vatandaşların bu tip reklamlara aldanmamasını, aylardır bu işle uğraştığını ve devletin bu soruna kalıcı bir çözüm bulması gerektiğini söyledi.

Kızını mutlu etmek için telefonu aldığını söyleyen Ceyhun, “26 Eylül 2013 tarihinde kızıma hediye olsun diye telefon aldım. Telefonu istediğim özelliklerde göndermediler. Telefonu aldığım şahsı arayarak, telefonu istediğim özelliklerde göndermelerini ve çalışıp çalışmadığına dair kontrol edip, garanti verdikten sonra bu telefonun bana gönderilmesini istedim. Fakat telefon yine aynı şekilde çalışmadı. Birkaç defa yine telefonu gönderen firma sahibi ile görüştüm ve yine sonuç alamadım. Daha sonra bu telefon nasıl çalışır şeklinde bir araştırmaya girdim ve ilgili arkadaşa gösterdim. Yetkili arkadaş, telefonun IMEI numarasının patlak olduğunu ve kesinlikle çalışamayacağını dile getirdi” şeklinde konuştu.

Yaşadığı olay üzerine Erenler Kaymakamlığı Tüketici Hakem Heyetine başvuran Ceyhun, “Oraya gittiğimde savcılığa gitmemi istediler. Savcılığa gittim oradan da bir sonuç alamadım. Kasım ayında Tüketici Heyeti Müdürü benimle ilgilenerek sorunuma çözüm bulmaya çalıştı. Tüketici heyeti aldığım ürünün ayıplı ürün olduğuna hükmetti. Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesinde adresi ve unvanı olan şahıs hakkında dava açtım ancak mahkeme heyeti 5 Aralık 2013 tarihinde takipsizlik kararı verdi. Uzun bir süre geçtikten sonra adliyeye uğrayarak bu takipsizliğin neye göre verildiğini ve tebligatın mahallede evimin numarasının değiştiğinden dolayı bana ulaşmadığını öğrendim. Ardından adliyeye gidip tebligatın bana verilmesini istediğimde, bu tebligatı bana vermediler” dedi.

Daha sonra Başbakanlık internet sitesi BİMER’e maruzatını bildirdiğini belirten Ceyhun, “BİMER’e maruzatımı dile getirerek yazışmada bulundum. Ertesi gün görevli kişi beni arayarak davanın Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görüşülecek dedi. Görüşmenin ardından 1 - 1 buçuk ay geçti ve Mart ayının 4’ünde bu tebligat bana ulaştı. Tebligatı görünce çok şaşırdım, haklı olduğum davada adeta ters köşeye yattım. Bu girişimimde takipsizlik ile sonuçlandığını reddine karar verildiği tebligatta bildirildi” diye konuştu.

Bu olayın peşini bırakmayacağını, ne gerekiyorsa yapacağını, gerekirse tazminat davası açacağını söyleyen Ceyhun, “Ben de bunun peşini bırakmayacağım, artık ne gerekiyorsa yapacağım. Gerekirse tekrar Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuracağım. Bu mağduriyeti yaşadığım için ve kızımı da sevindiremediğim için ve baba olarak da kırıldığım için bu konuda gerekirse tazminat davası açmayı düşünüyorum. Gerekli girişimlerimi yaptım ama Türk Adaleti, hukuk sistemi bu şekilde işliyormuş ne yazık ki ben çok üzüldüm. Bu hukuk sistemi bu şekilde işliyorsa kim bilir ne masum insanların canı yanıyor. Gerçekten yanlış bir sürecin içerisinde olduğumuzu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Ceyhun bu tür mahkeme süreçlerinde satıcı ile alıcı arasındaki telefon görüşmelerinin incelenmesi talebinde bulundu.