İMO Başkanı Hüsnü Gürpınar yapı ruhsatlarında, proje müellifi ile Şantiye Şefi, mühendis, mimar ve yapı denetçilerinin ıslak imzalarının yer aldığı bölümlerin kaldırıldığını, bu uygulamanın 'sahte mühendisliğin' önünü sonuna kadar açmış olduğuna dikkat çekti.

Gürpınar kamusal ve mesleki anlamda ciddi sorunlar meydana getirebileceğini belirterek: ' Bu uygulama ile ileride telafisi olmayan sonuçlar doğacağından bu duruma son verilmelidir. Meslektaşlarımızın hizmet ürettiği ve isimlerinin yazılı olduğu bir belge olan yapı ruhsatının, mühendis ve mimarların bilgilerinin dışında oluşturulması kabul edilebilir bir durum değildir.

Gelişmiş ülkelerde yapı yapma işi, projekendirme sürecinden, inşaat sürecinin sonuna kadar kurumsal birimlerin denetiminde, mühendis ve miarlar tarafından gerçekleştiriliyor. Ülkemizde ise sürekli değiştirilen mevzuatlarla süreç daha geriye götürülerek, mühendis ve mimarlar devre dışı bırakılıyor. Mühendis ve mimarı yok sayan bu uygulamaya son verilmelidir.' ifadelerini kullandı.

Gürpınar, mühendislik ve mimarlık hizmetleri ile yapılan projeler ruhsat almanın formalite eki olarak görüldüğünü söyleyerek,' Meslek alanımızda olması gereken uzmanlık ve yetkinleşme sağlanamıyor. Yapı ruhsatı düzenleyen idarelerin, yapısında bulunan eksiklik ve yetersizlikler nedeniyle ruhsat işlemlerinin uzaması, proje müelliflerinin onay ve imzalarının alınmasına bağlanamaz.

Gürpınar, 'Mühendis ve mimarların mesleki hak ve yetkilerini kullanmaları, bürokratik işlemlerin uzamasının nedeni değildir; bürokratik işlemlerin uzamasının nedeni olarak gösteriliyor olması kabul edilemez bir durumdur, bunu kabul etmemiz mümkün değildir.

Yapı ruhsatlarının standartlarının değiştirilmesi ile mühendis ve mimarların mesleki hakları dışlanıyor. Mühendislik ve mimarlık hizmetlerinde sahta mühendisliğin ve sahte imza kullanılmasının önü açılıyor. Ruhsat düzenleme süreçleri, projeyi yapan mühendis ve mimarın bilgisi dışında tamamlanmak istenmektedir. Ruhsatların en temel eki olan proje tadilatı yapılması sürecinde teknik düzeyde karşılaşılacak sorunlar, ilgili idareyi de hukuksal bir durumla karşı karşıya bırakacaktır.' dedi.

Bürokrasinin azaltılması adına uygulanan bu yöntemin yanlış olduğunu belirten İMO Başkanı Hüsnü Gürpınar, yapı ruhsatlarında mühendis ve mimarların imzalarının mutlaka bulunması gerektiğini, gerçekten bürokrasi azaltılmak isteniyorsa mühendis ve mimarların ıslak imzalarının kaldırılarak 'devre dışı bırakılması' yerine ELEKTRONİK İMZA kullanılarak E-RUHSAT uygulamasına bir an evvel geçilmesini daha uygun olacağını söyledi.

Gürpınar, yapılmadığı takdirde ise mühendislik ve mimarlık hizmetlerinde 'sahte mühendisliğin ve sahte imza' kullanılmasının önüne geçilemeyeyeceğini söyledi.