Erenler Belediyesi ile Sağlık İl Müdürlüğü tarafından Dünya sigarayı bırakma günü etkinlikleri kapsamında Erenler Kültür Merkezinde “Elveda sigara, Merhaba Hayat” konulu seminer düzenlendi.

EN ÖNEMLİ HEDEFİMİZ SİGARA İÇMEYEN TOPLUM YETİŞTİRMEK

Seminere Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi göğüs hastalıkları anabilim dalı öğretim üyesi Füsun Yıldız konuşmacı olarak katıldı. Bizim en önemli hedefimiz sigara içmeyen toplum yetiştirmek diyen Yıldız “Çok önemli bir hedefimiz daha var oda sigara içmeyen kadın” dedi Yıldız “Sloganımız ‘Elveda sigara merhaba hayat’. Sigarayı bırakan her kişi, sigarayı bıraktığı gün hayata merhaba diyor. Benim 23 yıllık hekimlik hayatımın her günü sigarayla mücadeleyle geçti. Şunu biliyorum ki hekimlerin en önemli görevi tanı koymak tedavi etmenin öncesinde korumak. Her hastalığın nedenine baktığımızda ya birinci sırada ya ikinci sırada mutlaka tütün ve tütün ürünleri görüyoruz. O halde bunun mücadelesini biz hekimler yapmalıyız. Yerel yöneticilerin desteğini almalıyız. Bu konuda yerel yöneticilerin görevi ise çok eyer buna destek vermezse bu iş yürümez” dedi.

BENZERİ OLMAYAN BİR SAĞLIK PROBLEMİ

Sigara benzeri olmayan bir sağlık problemi diyen Yıldız “Sigaranın İçinde çok ciddi oranda zarar veren maddeler var. Sigaranın içinde bulunan maddeleri hiçbiriniz marketten alıp kullanmazsınız. Fakat sigarayla birlikte günler haftalar aylar boyu alıyorsunuz ve bunu almak için cebinizden para veriyorsunuz. Sigaranın en az eroin, kokain kadar yüksek bağımlılık yapan etkisi var. Bunlar satışı yasak olan maddeler ancak sigarayı bakkaldan marketten serbestçe satın almamız mümkün. Sigaranın bağımlılık düzeyine baktığımız zaman en az onlar kadar bağımlılık yapıyor. Ve onlar gibi vücuda alınmadığı zaman kişide yoksunluk belirtileri yapıyor, nikotin krizine giriyor, sinirli oluyor saldırgan oluyor hiçbir şeyden zevk alamaz hale geliyor” dedi.

ÜLKEMİZDE 17 MİLYON SİGARA KULLANICISI VAR

Sigarayla mücadele etmemizin en önemli nedenlerden biri sigaranın sadece kullanana değil sigara içilen ortamda bulunan herkesi aynı içen gibi benzer etki gösteren bir özelliğe sahip olması diyen Yıldız “Dünyada 1. 1 milyar kişi sigara kullanıyor, ülkemizde 17 milyon sigara kullanıcısı olduğu söyleniyor. 4207 sayılı kanunla 2 milyon 250 bin kişinin sigarayı bıraktığı söylenmekle birlikte, ne yazık ki Saldırgan Tütün Enstitüsünün çalışmaları sonrasında yeni gençler içerisinde yeni başlayanlar var. Bu rakam azalmaya yüz tutmuşken alttan yeni içiciler geliyor. En büyük kaygımız kız öğrenciler 2006-2010 yılı tütün araştırmasında kız öğrenciler arasında sigara içme oranı 4 yıl içinde iki kat fazla olduğunu açıkladı. Tütün Enstitüsünün hedefinde kadın var. Yani sağlıklı nesillere yönelik çalışıyor. Kadın sağlıklı kişiler yetiştiren kişi olduğuna göre daha sağlıklı nesli kastederek çalıştığını görüyoruz” dedi.

‘Elveda sigara, Merhaba Hayat’ konulu seminere Sağlık İl Müdürü Murat Alemdar, Erenler Belediyesi Başkan Yardımcısı Ali Akdeniz, Erenler Kaymakamı Mehmet Mızrak, Erenler Halk Eğitim Müdürü Abdul Vahit Uygar, Erenler İlçe Milli Eğitim Müdürü Ramazan Bayraktar, Erenler İlçe Müftüsü Hüseyin Baş, Vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.