Vali İrfan Balkanlıoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan ve sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıkların kontrol altına alınması, gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye ile yaşanabilir bir dünya bırakılmasının hedeflendiği 'Sıfır Atık Projesi' bilgilendirme toplantısına başkanlık etti.

İlçe kaymakamları ile kamu kurum-kuruluşlarının yetkilileri katıldığı ve Valilik Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıda Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca başlatılan Sıfır Atık Projesiyle, 2018 itibariyle aşamalı olarak kamu kurumlarında, terminallerde (Havaalanı, otogarlar, limanlar vb.), eğitim kurumlarında (Üniversiteler, yüksekokullar, enstitüler, okullar vb.) alışveriş merkezilerinde, konut sitelerinde, sağlık kurumlarında (Hastaneler, ASM'ler vb.), eğlence, dinlenme tesislerinde (Otel, eğlence merkezleri, restoranlar, parklar vb.), iş merkezlerinde, büyük işyerleri ve ilimizin her noktasında uygulamaya geçirilerek kaynakların daha verimli kullanılması, oluşan atık miktarlarının azaltılması ve etkin toplama sisteminin kurulması ile israfların önlenmesi hedefleniyor.

Toplantıda Çevre ve Şehircilik İl Müdür Vekili Uğur Korkmaz tarafından 'Sıfır Atık Projesi' ile ilgili sunum yapılırken, Bakanlıkça hazırlanan tanıtım filmi de gösterildi.

Çevre yönetiminin tüm dünyanın en büyük sorunu haline geldiğini, bu konuda Resmi Daireler Kampüsünde projenin hayata geçmesini sağlayacak çalışmalar yapılacağını ifade eden Vali Balkanlıoğlu, 'Bu projeyle resmi dairelerden başlayarak umumi anlamda üretilen bütün atıkların geri dönüşüme kazandırılması amaçlanıyor. Çöp dağlarının bertaraf edilememesi nedeniyle oluşan çevre kirliliği, koku ve görüntü bozukluğu şehirlerin en büyük problemidir. Bir dönem İstanbul Ümraniye'de çöp dağda biriken metan gazı patladı ve çöplerden bir şeyler bulmaya çalışan kişilerle birlikte çöp dağının gecekonduların üzerine yığılması sonucu 39 kişi hayatını kaybetmişti. Organik atıklar zaman içerisinde basınç altında kaldıkça ve üstüne yeni materyaller yığıldıkça kızışma yapıyor, bununla birlikte metan gazı çıkıyor, o da patlayıcı haline geliyor.

Aslında çöp diye gördüğümüz bu atıklar, Avrupa'da yıllardır bir kazanç kapısı olarak değerlendiriliyor, yani üretilen çöplerin tamamı geri dönüşümle hem ülkelere hem de orada yaşayan insanlara kazanç kapısı oluyor. Bunlardan organik atıklar ve inorganik atıklar diye bahsedilebilir.

Türkiye'de de bu şekilde hem çevreyi kirlenmekten kurtaran hem de kendisine gelir sağlayan kişi ve firmalar mevcut. Resmi dairelerde en fazla üretilen ve en kolay geri dönüştürülen materyal kağıttır. Kağıdı geri dönüşümde rahatlıkla kullanıyorlar, hatta mahalle aralarında gezerek çöpleri devirip oralardaki kağıtları toplayan insanları yıllardır görüyorsunuzdur. Bir de cam meselesi var ki, her ne kadar cam kumdan elde edilse de, hatta kum rezervi çok olsa da, cam haline gelinceye kadar geçirdiği evreler çok meşakkatlidir. Kirlilik olmaksızın tamamen dezenfekte edilerek camları yeniden dönüştürmek daha kolay. Tabi plastik atıklar da, çevreye bayağı zarar veriyor.

Hiçbir şeyi israf etmeden her atığı geri dönüşüme kazandırabiliriz. Zaten geri dönüştüremezsek de yenisini almak zorunda kalıyoruz, bunların birçoğu da ithal olduğundan bayağı masraflı diyebiliriz.

Ormanlarımızdan ürettiğimiz keresteler yeterli olmadığından tahta türü veya kağıt, selüloz elde etmek için ağaç ithal ediliyor. Tabi ithal etsek de, sonuçta dünyadan ağaç kesilmiş oluyor. Dünyanın neresinde olursa olsun orman yangınlarını duyunca, bizim de bağrımız yanıyor, çünkü aslında oksijenimiz azalıyor, hava kirliliği artıyor.

Bu projeyle sadece resmi dairelerde değil, 2023 yılına kadar ülke genelinde bütün çöplerin geri dönüştürülmesi için çalışmalar yapılacak. Bunun için büyük tesisler ve fabrikalar da kuruluyor. Organik, cam, kağıt, metal atıklar, hele hele pil ve içinde çeşitli ağır metallerle kimyasallar bulunan elektronik eşyalar ile farklı sanayi ürünleri de artık dönüştürülebiliyor' dedi.

Özellikle resmi dairelerde yapılması gerekenlerin istişare edildiği toplantı katılımcıların 'Sıfır Atık Projesi' ile ilgili sorularının cevaplanması ile sona erdi.