Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü'nün 'Orman Bitkisi ve Bitkisel Ürünlerine Arız Olan Zararlı Organizmalar ile Teknik Mücadele Yönetmeliği' kapsamında sürdürülen çalışmalar ile biyolojik çeşitlilik ve ekolojik dengenin korunması sağlanarak zararlı popülasyonların asgari seviyede tutulması hedefleniyor.

Çam Kese Böceği Ağaçların Sağlıklı Büyümesini Engelliyor
Sakarya Orman Bölge Müdürlüğü 2018 yılı için hazırladığı 28 adet proje kapsamında; 2 bin 631 ha. alanda biyolojik, 559 ha.'da ise mekanik olmak üzere toplam 3 bin 190 ha.'da etkin mücadele çalışmalarına devam ediyor.
Mekanik mücadele kapsamında ağaçlardan toplanan böceklerin yumurta koçanları ve kozaları biyolojik mücadele yapılması planlanan 2 bin 631 ha. sahada oluşturulan 17 adet adacık ve 60 adet tel kafes yönteminde kullanılarak çam kese böceği tırtıl paraziti olan Phryx caudata (parazit sineği)'nın doğal ortamda üretimi yapılarak zararlı ile mücadele ediliyor. İzmit ve Geyve biyolojik mücadele laboratuvarlarında çam kese böceği yırtıcısı Calosoma sycophanta böceğinin üretim çalışmalarına başlanılmış olup, Nisan ayı itibariyle üretilen doğal yırtıcılar zararlının yoğun olduğu meşcerelere bırakılması hedefleniyor.

Ayrıca 2017 Aralık ayında biyolojik mücadele kapsamında kuş popülasyonunun artırılarak çam kese böceği ile amerikan beyaz kelebeği (Hyphantria cunea) zararlılarına karşı Sakarya ve Kocaeli illerinde toplam 500 hektar alanda 2 bin 500 adet kuş yuvası ormana yerleştirildi.