Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, açılış yapmak üzere Sakarya'ya geldi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ferizli ilçesindeki 3. Organize Sanayi Bölgesinde yapımı tamamlanan kauçuk fabrikasının açılış törenine katıldı. Törene ayrıca Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, AK Parti İl Başkanı Yunus Tever, Sakarya İl Emniyet Müdürü Fatih Kaya, İl Jandarma Komutanı Albay Cengiz Yiğit, SUBÜ Rektörü Mehmet Sarıbıyık ve bir çok davetli eşlik etti.

Açılış töreninde sözlerine Ferizli'ye yapılan bu yatırımın ülkeye ve sanayiye hayırlı olması dileklerinde bulunarak başlayan Bakan Varank, 'Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak beni en çok sevindiren zamanlar bugün olduğu gibi fabrika açılışlarıdır. Çünkü her yeni fabrika yeni üretim artı katma değer, ilave istihdam ve fazladan ihracat anlamına geliyor. Türkiye için üreten katma değer oluşturan bir istihdam sağlayan firmalarımız Türkiye'nin yeni büyüme hikayesinin gerçek kahramanlarıdır. Bunu yaparken risk alan, vergi ödeyen, alın teri döken girişimcilerimiz, her türlü katkıyı ve övgüyü fazlasıyla hak ediyor.' dedi.

'İTHAL EDİLEN ÜRÜNLERİ YERLİ İMKANLARLA ÜRETMEYE DEVAM EDECEĞİZ'
Yapımı tamamlanan kauçuk fabrikasıyla ilgili konuşan Bakan Varank, 'Fabrikanın 1957 yılında sadece 40 metrekare bir alanda başlayıp, bugün binlerce metrekareye yayılan üretim macerası, sanayicilerimizin yazdığı başarı destanlarını özetler niteliktedir. 20 milyon dolarlık bu yeni yatırımdaki modern ve akıllı üretim sistemleriyle Arsan istihdamınıda, cirosunuda arttıracağız. Aynı zamanda deprem izolatörlerinden metro inşaatlarında kullanılan tünel sekment contalarına kadar bugüne kadar ithal edilen birçok ürünü yerli imkanlarla üretmeye devam edeceğiz.' dedi.

'118 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLADIK'
Varank, 2002 yılında 193 olan organize sanayi bölgesi sayısını 314'e ve bu bölgelerde istihdam edilen çalışan sayısını da 415 binden 1,9 milyon kişiye çıkarmayı başardıklarını söyleyen Bakan Varank, 'Sadece bu veriler bile ülkemizin hızlı büyümesini ve güçlü kalkınmasını en önemli göstergeleridir. Türkiye'nin kalkınma hikayesinin başka bir göstergesi olan küçük sanayi sitelerimizde de kapıda sığmaz bir hale geldi. 2002'den günümüze 118 sanayi sitesini destekleyerek 118 bin kişiye istihdam olanağı sağladık. Bu dönem sanayicimizi sadece nicelik olarak değil, nitelik olarakta geliştirdiğimiz bir dönem oldu. 2002 yılında 2 olan tekno park sayımız bugün 63'ü faal olmak üzere 84'e ulaştı. Buralarda çalışan AR-GE personeli sayısı 53 bini aştı. Ayrıca AR-GE'yi yaygınlaştırarak sanayicilerimizin daha çok AR-GE yapmasını sağlamak için reform niteliğinde de adımlar attık.' diye konuştu.

'ÇOK KAPSAMLI BİR TEŞVİK SİSTEMİ UYGULUYORUZ'
Yatırım yerinden finansmana, vergisel desteklerden istihdam desteklerine kadar çok geniş bir alanda üreten firmalara katkı sağladıklarını dile getiren Bakan Varank, 'Yeni fabrikasının açılışını yaptığımız Arsan, sahip olduğu AR-GE merkeziyle üretimini ve ihratacını önemli derecede arttırabilmiştir. Aynı zamanda Arsan, TÜBİTAK'ın desteklediği AR-GEprojelerinden ortaya çıkan ürünlerini ticarileşmesi konusunda da örnek teşkil eden firmalarımızdan bir tanesidir. Bu yeni yatırım için Arsan'a genel teşvik sistemi kapsamında yatırım teşvik belgeside verdik. Arsan örneğinde olduğu gibi tüm gücünü üretime veren ve katma değeri arttırmaya çalışan firmalarımızın önünü açmak için çok kapsamlı bir teşvik sistemi uyguluyoruz.' dedi.

Destek programları üzerinde çalışmaya devam ettiklerini kaydeden Bakan Varank, bu çabaları küçümseyenler için şu şekilde konuştu:
'Önümüzdeki dönemde milli teknoloji hamlesi anlayışımız çerçevesinde orta-yüksek ve yüksek teknolojili yatırımlara sağladığımız destekleri daha da arttıracağız. Bunun için yeni destek programları üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. Bakanlık olarak tüm imkanlarımızı yerli ve milli üretim için seferber ettik. Tabi bazen bizim bu çabamızı küçümseyenler Türkiye'de sanki yatırımlar durmuş, yeni fabrikalar açılmıyormuş gibi hava estirenler olduğunu görüyoruz. Halbuki milli üretim seferberliği artık Türkiye'de ete kemiğe bürünmüş, meyve veren somutlanmış bir gerçektir. Kalıp isteyenler, buraya bakabilirler, Ferizli'ye gelsinler, fabrikaları gezsinler, ortaya konan çabayı ve emeği görsünler. Açıkça söylüyorum biz bu hedefe baş koyduk. Milli teknoloji hamlesi öncülüğünde üretim olmazsa olmazımızdır. Şundan eminiz, gözü kara girişimcilerimiz, çalışkan sanayicilerimiz sayesinde önümüzdeki dönem Türkiye'nin yeni fırsat pencerelerini en iyi şekilde değerlendirdiği bir dönem olacak.'

Konuşmanın ardından Bakan Varank, protokolle birlikte fabrikanın açılış kurdelesini keserek, fabrikada incelemelerde bulundu.