Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen ve bu yıl 19'uncusu gerçekleştirilen Sapanca Şiir Akşamları başladı.

Adapazarı Kültür Merkezinde düzenlenen programa Vali Ahmet Hamdi Nayir'in yanı sıra; Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Venezuela İstanbul Başkonsolosu Tatiana Lucia Zapata Bracho, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Belediye Başkanları, AK Parti İl Başkanı Yunus Tever, daire müdürleri, şairler ve vatandaşlar katıldı.

'Şiir İnsandır'
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, 2001 yılından bu yana geleneksel olarak gerçekleştirdikleri Uluslararası Sapanca Şiir Akşamları programı ile birlikte birçok kültürel etkinliğe ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını ifade ederek, 'O kadar şey söylenmiş ve yazılmış olmasına rağmen şiir, tanımsızlığını sürdürmeye devam ediyor. Şiir için yapılan bütün tanımlar doğrudur, ancak bütün tanımlar da eksiktir. Ben kısaca 'Şiir insandır' diyeceğim.

'Sakarya'mız Edebiyat Alanında Önemli Değerler Barındırıyor'
Tarihi, medeniyeti, kültürü, kozmopolit yapısı ile ülkemizden birçok şair çıkmıştır. Yahya Kemal'in, 'Bizim dünyada 3 tane çok önemli meziyetimiz vardır. Bunlar; askerlik, devlet kurma, şiir ve musikidir' diye şiirimiz hakkında güzel bir iddiası vardır. Bugün, ülkemizin yetiştirdiği en önemli şahsiyetlerden Fuzûlî, Bakî, Mehmet Âkif, Yahya Kemal, Ahmet Haşim gibi pek çok şairimizi tam anlamıyla idrak etmekten uzağız. Sakarya'mız da, Sait Faik Abasıyanık, Mehmet Niyazi Özdemir, Faik Baysal, Necati Mert gibi edebiyat dünyasında herkesçe bilinen, tanınan ve sevilen değerlere sahiptir. Bizden sonra gelenler için bu isimleri yaşatmayı bir görev olarak biliyoruz. Edebiyat ile uğraşan gençlerimize bu konuda öncü olmalıyız ve desteklemeliyiz. Bu tarz programlarla kültürümüze, geleneklerimize, dilimize sahip çıkarak inkişafına da destek olmalıyız' dedi.

'Konuşmanın Sanata Dönmüş Hali'
Kültür ve sanatla iç içe olan böylesi anlamlı bir programa yurtdışından ve yurtiçinden katılım gösteren misafirlerimizi Sakarya'mızda ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını söyleyen Vali Ahmet Hamdi Nayir, 'Büyüklerimizin bize insanı tanımlarken, 'İnsan konuşan canlıdır' diye öğrettikleri bir cümle vardı. 'İnsanı öteki canlılardan ayıran en önemli özellik, dildir' diye söylemişlerdi. Konuşmanın sanata dönüşmüş hali de edebiyatçılarımızın, şairlerimizin elinde yeni bir meziyet kazanıyor. Bu bazen çok kıymetli bir şiir oluyor, bazen çok kıymetli bir nesir oluyor. İnsanı insan yapan özelliklerden birinin sanatla buluşması, ona daha farklı bir kıymet kazandırıyor. Onun için bizler bu coğrafyada acımızı, hüznümüzü, neşemizi, her şeyimizi bir şiirle anlatmak ihtiyacı duyup, bunu da başarıyla vurgulamışız.

'Edebiyat Önemli Bir Zenginliktir'
Bu coğrafyanın zenginliklerinden bir tanesi de edebiyatımızdır, şiirimizdir. Her güzel müzik eseri önce güzel bir şiirdi, daha sonra güzel bir şarkı olarak, güzel bir türkü olarak bizim gönlümüzde özel bir yer tuttu. Tüm bu duygular bizleri şairlerimizi sevmeye, onlara kıymet vermeye yönlendirmiştir. Bir ülkenin zenginliği yalnızca yeraltı değerleri ile değil, yalnızca doğal güzellikleriyle değil, yalnızca ticaretteki, sanayideki başarıları ile değil, aynı zamanda sanatta elde ettiği başarılarla da ölçülür. Bir İli, bir bölgeyi, bir coğrafyayı kıymetli kılan aynı zamanda onların yetiştirdiği büyük şairler ve edebiyatçılardır, bütün sanat dallarındaki ustalardır. Dolayısıyla bizler İlimizi kıymetli, zengin görmek istiyorsak, bu zenginliğin farkında olup buna iltifat etmemiz lazım. Bunun için atalarımız, 'Marifet iltifata tabidir, müşterisiz meta zayidir' diye söylemişler.

'Şiir Darası Alınmış Sözdür'
Böylesi programlar bu büyük dala iltifat edilmesinin de birer vesilesi oluyor. Kıymetli bir meslektaşımın, bir mülki idare amirinin, 'Şiir darası alınmış sözdür, şiir yürekte yanan közdür, şiir kabukla uğraşmaz özdür, şiir gönülden bakan gözdür' dizeleri de şiirin güzelliklerini anlatması bakımından önemli bir tanımlamadır' diye konuştu.

Konuşmaların ardından şiir sunumları gerçekleştirilirken, şairlerden Savaş Barkçin ile Celalettin Çelik tarafından 'Şiirin kalbi' konulu söyleşi ve dinleti etkinliği de düzenlendi.

2001 yılından bu yana geleneksel hale gelen ve bu yıl 3'ü yabancı 16 şairin katıldığı etkinlik, 09 Ekim Çarşamba günü Liselerde gerçekleştirilecek söyleşilerin ardından Sapanca'da akşam yapılacak şiir sunumları ve dinletiler ile son bulacak.