Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kasım Kültür Sanat Etkinlikleri 'Vefatının 60. Yılında Yahya Kemal' programıyla devam etti. Orhangazi Kültür Merkezi'nde şiir, sohbet ve müziğin bir arada olduğu etkinliğe çok sayıda dinleyici katıldı. Moderatörlüğünü Şair Serdar Tuncer'in üstlendiği programda Necip Karakaya müzik dinletisi sunarken; Prof. Dr. Sadettin Ökten Yahya Kemal'i anlattı.

Yahya Kemal büyük bir kahraman
Programın açılış konuşmasını yapan Şair Serdar Tuncer, 'Bizim kahramanlarımız var, milletlerin kahramanları var ve işin doğrusu milletler o kahramanlarıyla var oluyorlar. Yeni kahramanları onların gölgesinde yetiştiriyorlar. Fakat sanki kahraman tarifimizde biraz eksiklik var. Bizim için kahraman at sırtında ülke fetheden adam ya da fizik gücüyle kötüleri yenip iyiliği hakim kılan kimse. Ama kahraman sadece bu değil. Yani Kanuni Sultan Süleyman Han büyük bir kahraman ama Gül Baba da bir kahraman. Tefekkürüyle sanatıyla, şahsiyetiyle, manasıyla ve ruhuyla bize bizden haber verecek herkes aslında bir kahraman. Yahya Kemal de şiirlerinde, şarkılarında her zaman bize bu kahramanlığı en güzel biçimde sunmuştur' dedi.

Tecrübeyi şiir dili ile ifade etmiş
Prof. Dr. Saadettin Ökten, 'Edebiyat benim şahsiyetimi, varlığımı inşa eden çok mühim bir unsurdur. Ancak Yahya Kemal hakkında yazdığım kitaplar, yaptığım konuşmalar bir edebiyatçı edasıyla yapılmamıştır. İslam medeniyetinde Osmanlı kimliğiyle hayata başlamıştım. Sonra bu kimliği iyi memleketlerde yaşadığım tecrübelerde önce bilmeden sonra bilerek denemeye çalışmıştım. Yani bu kimlik acaba halen bu çağda bu ülkede bu coğrafyada geçerli midir? Bu tamamen kendime ait bir hadise. Sonra gördüm ki Yahya Kemal'de aynı şeyi yapmış. Benden 50 sene evvel ve şair olduğu için o tecrübesini şiir diliyle ifade etmiş' sözlerini söyledi.

Bana bir perspektif sundu
Prof. Dr. Ökten, 'Şiir dilini kullandığı zamanlarda manzume diline önem vermemiş. Dolayısıyla bu durum benim dikkatimi çok çekti. Benden önce yaşamış ve daha geniş imkanlara sahip bir insan olarak çok mühim bir durumdur bu. Hayat herkese farklı imkanlar sunar. Ben mesela Madrid'de elçi olmadım, Pakistan'da elçi olmadım ama Yahya Kemal olmuş. Göçebe çağ içinde bulunduğu şartlar bana çok derin bir perspektif sundu. O noktaya bakarak Yahya Kemal'in üzerinde, esasında yaptığım şey Yahya Kemal'den yola çıkarak kendi deneyimlerimi, duygusallığımı ve düşüncelerimi yazmamdır.'

Yahya Kemal Türkiye'ye örnek
Ökten, 'Yahya Kemal İslam medeniyetleri şairi olmuştur. Şiirlerinde musikiden bahsediyor bu çok önemli bir şey. Bizler genellikle müzik üzerinde çok fazla durmuyoruz halbuki şiirin yayılmasında insanın da önünde çıkıyor. Yahya Kemal ile birçok noktada karşılaşabiliyoruz. Eğer Türkiye iyi bir medeniyet yoluna adım atacaksa Yahya Kemal'den öğreneceği çok fazla şey var. Yazmış olduğu şiirlerden çok fazla şeyler öğrenmemiz gerekiyor' dedi.