Sakarya Büyükşehir Belediyesi Ekim Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında Hikmet Burcunda Bir Şair: Asaf Halet Çelebi paneli gerçekleştirildi. AKM'de düzenlenen ve moderatörlüğünü Ercan Yılmaz'ın yaptığı programa Prof. Dr. Muhsin Macit ile Şair Ömer Erdem konuşmacı olarak katıldı.

Şiir atmosfer yaratmaktır

Programda hem konuşmacı hem de moderatörlük görevini üstlenen Ercan Yılmaz, 'Asaf Halet Çelebi'nin günümüzde de hala severek okuduğumuz ve adından söz ettiren bir şair olmuştur. Ancak yaşadığı süre zarfında ilk başlarda hak ettiği ilgiyi ve kıymeti bir türlü görememiştir. Türk edebiyatının en önemli şairlerinden biri olmanın yanında en ilginç şairlerinden birisiydi. Asaf Halet Çelebi için şiir anlayışı bir atmosfer yaratmaktı. Bazı şairler hayatlarıyla eserlerini ayırırlar ama Çelebi bu örtüşmeyi çok yaşatan bir şairdir. Şairler kendi yazdıkları şiirleri iyi okuyamazlar ama Çelebi buna zıt düşen bir şairdi. Asaf Halet, Türk şiirinde her zaman 'modern ve gelenekçi' tavrın temsilcisi olmuştur' dedi.

Şiirde modern gelenek

Prof. Dr. Muhsin Macit, 'Asaf Halet Çelebi, hayatı ve yaşantısıyla her zaman ilginç bir adam olmayı başarmıştır. Gençlik yılların da ilk aruzla ölçülü kafiyeli şiirler yazıyordu. Bu şiirleri yayınladığında Asaf Halet Çelebi kimsenin dikkatini çekmiyor. Asaf Halet Çelebi şiirlerinde modern geleneği kullanarak diğer şairlerin ve okuyucu kitlesinin dikkatini çekmeyi başarmış ancak eleştirilere maruz kalmıştır. Yayımlanan şiirleri 2. veya 3. sınıf şairlerin şiirleri arasında gösterilmiştir. Asaf Halet dinlediği masalları ve mistik düşünceyi, bilgileri ışığında doğudan, batıdan ve uzak doğudan kendi bilgilerine ekleyerek mistik şiire dönüştürmeye becerebilmiş bir şairdir' sözlerini söyledi.

Özgün bir şair

Şair Ömer Erdem, 'Modern şiir, aslında çok katmanlı ve o katman içersinde farklı farklı bağlamlara açılan çetin bir mesele. Fakat bizim işimiz bunun çetinliğini düşürmek. Ve üzerinden konuştuğumuz konulara özgün içerikler çıkarmak. Bunu yapmak için elimizde sağlam veriler olması gerekiyor. Biliyorsunuz ki biz de biyografi geleneği çok zayıftır. Pek az biyografi örneğiyle karşılaşıyoruz. Modern Türk şiiri bağlamında Asaf Halet'in neredeyse Ahmet Haşim'den sonra ilk özgün şair olması, bizi bu bağlamda modern şiire bağlamıştır' sözlerine yer verdi.